Rolada z bitą śmietaną i truskawkami.
Zawsze miałam problem ze zrobieniem dobrej rolady biszkoptowej. Albo wychodziła płaska albo za sucha, nigdy nie byłam zadowolona z rezultatów. Dla mnie smaczna rolada to taka wilgotna z grubą warstwą biszkoptu. Koleżanka zawsze mówi,że rolada to świetny i efektowny wypiek dla niezapowiedzianych gości. Po przetestowaniu tego przepisu w pełni się z nią zgadzam. Rolada z truskawkami i bitą śmietaną. Pyszna, puszysta i wilgotna rolada, gdzie ubijamy całe (!) jajka z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i gotowe. Deser przygotowałam z bitą śmietaną i kawałkami truskawek. Jeżeli chodzi o owoce możemy użyć innych sezonowych owoców. Polecam przetestować przepis u mnie będzie często gościła na stole:-).
Składniki:
- 3 jajka
- 85g cukru
- 85g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem:
- 250ml śmietany kremówki 36% (zimnej)
- 1 szklanke pokrojonych truskawek
- 2-3 łyżki cukru pudru
Forma do pieczenia : prostokątna 25×35 cm
Mąkę i proszek przesiać. Jajka ubić z cukrem na kogiel mogiel do białości ( ubijać około 5 min mikserem) . Po tym czasie zmniejszyć obroty miksera wlać ekstrakt z wanilii. Przesianą mąkę dodawać stopniowo do masy ( ja robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC około 12 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika.
Przygotować prostokątny arkusz papieru do pieczenia, posypać go 2 łyżkami cukru. Gotowy biszkopt podnieść za wystający papier do pieczenia. Na arkusz położyć gorącą jeszcze roladę (wierzchem do arkuszu) i natychmiast zdjąć przywierający papier do pieczenia z biszkoptu.
Biszkopt zawinąć w rulon razem z papierem. Roladę zwijać od dłuższego boku. Biszkopt odłóż do przestudzenia.
krem:
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Ubić zimną śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozwinąć roladę i wyłożyć na niej ubitą śmietanę, zachowując ok. 2 cm wolnego brzegu ( aby kremówka nie wypłynęła podczas zawijania). Na bitą śmietanę wyłożyć drobno posiekane truskawki i zwinąć roladę. Schłodzić w lodówce. Pycha
Tagi: cukier, jajka, mąka pszenna, śmietana kremówka, truskawki
Dodaj komentarz