Rolada z bitą śmietaną i truskawkami.

Rolada z bitą śmietaną i truskawkami.

Rolada z bitą śmietaną i truskawkami.

Zawsze miałam problem ze zrobieniem dobrej rolady biszkoptowej. Albo wychodziła płaska albo za sucha, nigdy nie byłam zadowolona z rezultatów. Dla mnie smaczna rolada to taka wilgotna z grubą warstwą biszkoptu. Koleżanka zawsze mówi,że rolada to świetny i efektowny wypiek dla niezapowiedzianych gości. Po przetestowaniu tego przepisu w pełni się z nią zgadzam. Rolada z truskawkami i bitą śmietaną. Pyszna, puszysta i wilgotna  rolada, gdzie ubijamy całe (!) jajka z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i gotowe. Deser przygotowałam z bitą śmietaną i kawałkami truskawek. Jeżeli chodzi o owoce możemy użyć innych sezonowych owoców. Polecam przetestować przepis u mnie będzie często gościła na stole:-). 

Składniki: 

  • 3 jajka 
  • 85g cukru
  • 85g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Składniki na krem:

  • 250ml śmietany kremówki 36% (zimnej)
  • 1 szklanke pokrojonych truskawek
  • 2-3 łyżki cukru pudru 

Forma do pieczenia : prostokątna 25×35 cm 

Mąkę i proszek przesiać. Jajka ubić z cukrem na kogiel mogiel do białości  ( ubijać około 5 min mikserem) . Po tym czasie zmniejszyć obroty miksera wlać  ekstrakt z wanilii. Przesianą mąkę  dodawać stopniowo do masy ( ja  robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką).

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC około 12 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika. 

Przygotować prostokątny arkusz papieru do pieczenia, posypać go 2 łyżkami cukru. Gotowy biszkopt podnieść  za wystający papier do pieczenia. Na arkusz położyć  gorącą jeszcze roladę (wierzchem do arkuszu) i natychmiast zdjąć przywierający papier do pieczenia z biszkoptu. 

Biszkopt zawinąć w rulon razem z papierem. Roladę zwijać od dłuższego boku. Biszkopt odłóż do przestudzenia. 

krem:

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. 

Ubić zimną śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozwinąć roladę i wyłożyć na niej ubitą śmietanę, zachowując ok. 2 cm wolnego brzegu ( aby kremówka nie wypłynęła podczas zawijania). Na bitą śmietanę wyłożyć drobno posiekane truskawki i zwinąć roladę. Schłodzić w lodówce. Pycha 

Rolada z bitą śmietaną i truskawkami.

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize