Rolada bezowa
Nowa odsłona bezy- rolada bezowa. To taka „Pavlova” pieczona krócej z lekko chrupiącą skórką i delikatną bezową pianką w środku. Dodatkowym plusem jest długość pieczenia- tą bezę pieczemy tylko 15-20min . Jeżeli lubicie bezy ( a lubicie:-) ) ten przepis jest dla Was. Do przełożenia użyłam śmietany kremówki i malin. Możemy użyć także truskawek, borówek, jeżyn lub samej kremówki bez dodatków i też będzie smacznie. Polecam
Składniki na roladę:
- 4 białka
- 250g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 40-50g płatków migdałów
Składniki na masę:
- 250 ml śmietany kremówki 30-36%
- ok 200g malin ( można użyć również truskawek, borówek)
Piekarnik rozgrzać do 190ºC. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania dodawać stopniowo po jednej łyżce cukru. Ubijać do momentu, aż masa bezowa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać skrobię i ocet. Gotową masę wyłożyć delikatnie na przygotowaną formę, rozsmarować. Posypać migdałami. Włożyć do piekarnika i piec przez 10 min w 190ºC( ważne). Po 10 min zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec przez kolejne 5 min. Beza powinna mieć złoty kolor i mieć lekko popękany wierzch. Studzić przez 5 min w blaszce. Wyjąć ( z papierem do pieczenia) na kratkę i wystudzić do 1-2 godzin. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę (odwracając ją górą do dołu). Z góry ściągnąć delikatnie papier.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wyłożyć gotową kremówkę, rozsmarować, więcej kremówki zostawić w środkowej części. Dodać owoce. Krótszym bokiem zwinąć luźno roladę pomagając sobie papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.
Tagi: białka, cukier, mąka ziemniaczana, śmietana kremówka
okwiatek1
2013/07/02 21:13:05
Szukałam przepisu na coś z bezami, na pewno wypróbuje:)
Pozdrawiam
izaa_a
2013/06/09 20:40:28
tez mam w planie bezową rolade tylko obawiam się jak ona mi się zwinie ;)))
gin86
2013/05/31 18:40:34
Uwielbiam! Muszę sobie upiec takie cudo 🙂
ewa_ciasteczkowakraina
2013/05/31 12:21:23
Aż ślinka na leci na sam widok… Takie ciasto to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! 🙂
daisydukes
2013/05/30 21:54:29
Zdjęcia fantastyczne, w pełni oddają urodę tego deseru! Narobiłaś ochoty na bezę, której tak dawno już nie jadłam! 🙂