Dziś zapraszam na pyszne rogaliki krucho- drożdżowe. Wbrew temu co pomyślicie są bardzo łatwe do przygotowania a ich smak sprawi że będziecie do tego przepisu wracać bardzo często. Drożdże nie wymagają sporządzania rozczynu. Rozpuszczone w zimnym mleku wlewa się do ciasta , które zagniatamy i odstawiamy do lodówki. Zachęcam i polecam.
Składniki na ciasto :
- 500g mąki pszennej tortowej
- 250g masła lub margaryny (schłodzone)
- 50g drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 2 jajka
- 2 cukry waniliowe (16g jeden)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ulubiona marmolada
- cukier puder do posypania
Do garnuszka dodać pokruszone drożdże zalać zimnym mlekiem, mieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży.
Do miski dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodać posiekane masło ( można zetrzeć na tarce jarzynowej), jajka,cukry waniliowe i rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, uformować kulę, przełożyć do miski przykryć folią i odstawić do lodówki na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Jedną z części rozwałkować na okrąg około 23-25cm , podzielić na 8-12 części jak na pizze ( w zależności jaką wielkość chcemy uzyskać). Na każdym kawałku rozsmarować marmoladę (około jednej łyżeczki) i zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogaliki. Gotowe układać na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Podobnie postępować z pozostałymi częściami. Rogaliki piec w 180C przez ok 20min.
Tagi: cukier, cukier puder, cukier waniliowy, drożdże, jajka, mąka pszenna, marmolada, mleko
Wyszły pyszne -polecam
Jakie zgrabniutkie 🙂
Małe pyszności 🙂
Dziękuje
Apetyczne 🙂
Bardzo:-)