Ciasto, którego wykonanie nie wymaga wyjatkowych zdolności kulinarnych. Ciasto bez pieczenia, składające się z warstw słonych krakersów, przełożone kokosowym kremem, posypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Całość wspanale się uzupełnia, słone krakersy przełamują słodki smak kremu a prażony kokos nadaje mu wyjątkowo kokosowy aromat. Polecam
Rozmiary formy do pieczenia: kwadratowa forma 24 cm x24 cm
Składniki na krem:
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ¾ szklanki cukru*
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ litra mleka
- 250 g masła
- 150 g wiórków kokosowych
- 1,5 paczki krakersów 180g paczka ( wystarczy na 3 warstwy)
Składniki na prażony kokos:
- 70g wiórków kokosowyck
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
*Szklanka o pojemności 250ml
Krem
Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, mąką pszenną, ziemniaczaną i 100ml mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną, mieszając gotować do momentu aż powstanie gęsty budyń. Odstawić i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć, do masła dodać nie przerywając ucierania małymi porcjami wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą, wsypać wiórki kokosowe, zmiksować.
Prażony kokos
Masło roztopić na patelni, dodać 1 łyżkę cukru i wiórki kokosowe. Smażyć na małym ogniu mieszająć do momentu aż kokos się zarumieni. Odstawić i Ostudzić.
Dno i boki formy wyłożyć folia aluminiową.Dno formy wyłożyć krakersami, na krakersach rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugą warstwą krakersów, wyłozyć1/3 kremu, przykryć krakersami i ponownie rozsmarować pozostały krem. Wierzch ciasta posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Schłodzić w lodówce min.3 godziny. Smacznego
INSPIRACJA:tutaj
Tagi: budyń, krakersy, masło, wiórka kokosowe, wykorzystanie żółtek, żółtka
Na wykrywaczu smaku ten przepis jest oznaczony jako wegański :///
Coś musiałam namieszać 🙁 PRZEPRASZAM
Bardzo lubię to ciasto! 🙂
jak ja dawno nie jadłam rafaello, smaka sobie narobiłam 😉