Rafaello na krakersach

DSC_5610-7

Ciasto, którego wykonanie nie wymaga wyjatkowych zdolności kulinarnych. Ciasto bez pieczenia, składające się z warstw słonych krakersów, przełożone kokosowym kremem, posypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Całość wspanale się uzupełnia, słone krakersy przełamują słodki smak kremu a prażony kokos nadaje mu wyjątkowo kokosowy aromat. Polecam

Rozmiary formy do pieczenia: kwadratowa forma 24 cm x24 cm 

Składniki na krem:

  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ¾ szklanki cukru*
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ litra mleka
  • 250 g masła
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1,5 paczki krakersów 180g paczka ( wystarczy na 3 warstwy)

Składniki na prażony kokos:

  • 70g wiórków kokosowyck
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru

*Szklanka o pojemności 250ml

Krem

Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, mąką pszenną, ziemniaczaną i 100ml mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną, mieszając gotować do momentu aż powstanie gęsty budyń. Odstawić i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć, do masła dodać nie przerywając ucierania małymi porcjami wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą, wsypać wiórki kokosowe, zmiksować.

Prażony kokos

Masło roztopić na patelni, dodać 1 łyżkę cukru i wiórki kokosowe. Smażyć na małym ogniu mieszająć do momentu aż kokos się zarumieni. Odstawić i Ostudzić.

Dno i boki formy wyłożyć folia aluminiową.Dno formy wyłożyć krakersami, na krakersach rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugą warstwą krakersów, wyłozyć1/3 kremu, przykryć krakersami i ponownie rozsmarować pozostały krem. Wierzch ciasta posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Schłodzić w lodówce min.3 godziny. Smacznego

DSC_5620

DSC_5625

INSPIRACJA:tutaj

 

Wielkanocne Smaki - edycja V

Tagi: , , , , ,

komentarze 4

  1. Karolina 9 kwietnia 2015 at 14:46 Reply

    Na wykrywaczu smaku ten przepis jest oznaczony jako wegański :///

    • mariola1903 14 kwietnia 2015 at 19:23 Reply

      Coś musiałam namieszać 🙁 PRZEPRASZAM

  2. judik 8 kwietnia 2015 at 17:32 Reply

    Bardzo lubię to ciasto! 🙂

  3. kocie-smaki 3 kwietnia 2015 at 06:21 Reply

    jak ja dawno nie jadłam rafaello, smaka sobie narobiłam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize