Quiche z pieczarkami szpinakiem i fetą
Szybki i pyszny quiche z pieczarkami i feta uzupełniają się wyśmienicie. Szybko i smacznie tak jak lubię. Polecam
Składniki:
- 225g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 300g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 60g sera feta
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1/2 szklanki startej mozzarelli lub innego sera
- sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do 170C.
Na patelni z dodatkiem masła podsmażyć pieczarki. Następnie podsmażyć szpinak. Szpinak doprawić ząbkiem czosnku (drobno zsiekanym).
Formę do zapiekania delikatnie natłuścić. Na spodzie rozłożyć szpinak, grzyby i pokruszoną fetę. W misce wymieszać jajka z mlekiem i parmezanem, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wlać do formy, posypać mozzarellą i zapiekać w piekarniku 45 min. Lekko przestudzić, podawać
Tagi: feta, jajka, mleko, mozzarella, parmezan, pieczarki, Quiche z pieczarkami szpinakiem i feta, Quiche z pieczarkami szpinakiem i feta bez spodu, szpinak, wegetariański
Wyśmienite, jednak skoro bez spodu to czy dobrze i elegancko się wykłada na talerz ?
Tak bez problemu, po wyciągnięciu z piekarnika odczekać chwilkę. Tartę można również zamrozić.