Quesadillas z fasolką i pomidorami

DSC_2152-13

 

Quuesadillas  to nic innego jak  danie kuchni meksykańskiej. Tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Moja wersja to mieszanka fasoli, pomidorków i sera. Szybkie, smaczne i bardzo sycące danie. Jeżeli wersja bez mięsa wam nie odpowiada możecie dodać podsmażoną na grillu pierś kurczaka. Polecam

Składniki:

  • 2 duże lub 4 małe tortille
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 zielona papryczki chilli (opcjonalnie)
  • 400g mieszanki fasolki konserwowej (jaś karłowy,  fasola biała, fasola czerwona, ciecierzyca)
  • 150g pomidorów koktajlowych
  • 15 g świeżej posiekanej  kolendry
  • 100g startego sera cheddar (lub salami)
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek i pokrojoną papryczkę (jeżeli dodajemy) dodać kminek. Następnie dodać mieszankę fasoli i pokrojone w ćwiartki pomidory. Smażyć na średnim ogniu ok10 min do momentu aż woda wyparuje a sos stanie się gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na jednym placku tortilla wyłożyć fasolkę i pomidory, posypać kolendrą i dodać ser. Przykryć drugim plackiem.

Rozgrzać patelnię grillową lub teflonową wysmarować ją olejem i delikatnie przełożyć quesadillas na patelnię. Smażyć z jednej strony 2 min, a następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę smażąc kolejne  2 min. Gotową przełożyć na talerz pokroić na 6-8 kawałków. Podawać gorącą. Smacznego:-)

DSC_2147-3

Tagi: , , , , ,

komentarze 3

  1. Marta& 3 lutego 2014 at 22:05 Reply

    Quesadilas to moje obecnie ulubione danie pozdrawiam

  2. Kati 2 lutego 2014 at 12:38 Reply

    Pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize