Quuesadillas to nic innego jak danie kuchni meksykańskiej. Tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Moja wersja to mieszanka fasoli, pomidorków i sera. Szybkie, smaczne i bardzo sycące danie. Jeżeli wersja bez mięsa wam nie odpowiada możecie dodać podsmażoną na grillu pierś kurczaka. Polecam
Składniki:
- 2 duże lub 4 małe tortille
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1 zielona papryczki chilli (opcjonalnie)
- 400g mieszanki fasolki konserwowej (jaś karłowy, fasola biała, fasola czerwona, ciecierzyca)
- 150g pomidorów koktajlowych
- 15 g świeżej posiekanej kolendry
- 100g startego sera cheddar (lub salami)
- sól i świeżo zmielony pieprz
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek i pokrojoną papryczkę (jeżeli dodajemy) dodać kminek. Następnie dodać mieszankę fasoli i pokrojone w ćwiartki pomidory. Smażyć na średnim ogniu ok10 min do momentu aż woda wyparuje a sos stanie się gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na jednym placku tortilla wyłożyć fasolkę i pomidory, posypać kolendrą i dodać ser. Przykryć drugim plackiem.
Rozgrzać patelnię grillową lub teflonową wysmarować ją olejem i delikatnie przełożyć quesadillas na patelnię. Smażyć z jednej strony 2 min, a następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę smażąc kolejne 2 min. Gotową przełożyć na talerz pokroić na 6-8 kawałków. Podawać gorącą. Smacznego:-)
Tagi: fasolka konserwowa, kolendra, mielony kminek, pomidorki koktajlowe, ser chedar, tortilla
Quesadilas to moje obecnie ulubione danie pozdrawiam
I moje również pozdrawiam 🙂
Pycha 🙂