Pychotka

DSC_8180

„Pychotka” sama nazwa mówi sama za siebie. Kruche i bezowe ciasta przełożone dżemem porzeczkowym i pysznym kremem budyniowym. Ja postanowiłam zrobić w wersji orzechowej i powiem szczerze według mnie najlepszej. Ciasto nie jest pracochłonne w przygotowaniu, efekt kochani murowany. Jest to deser idealny na przyjęcia, urodziny czy spotkania z przyjaciółmi. Przepis sprawdzony, wypróbowany wielokrotnie – Aguś dziękuje. Potrafię zachwycać się każdym zjedzonym  kęsem….. mmmmm. Naprawdę polecam 🙂

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 200g masła lub margaryny
  • 1/2 szklnki cukru pudru
  • 4  żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rozmiary formy : prostokątna 25cm x 36cm

Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę, podzielić na pół.

Składniki na ciasto bezowe:

  •  4-6 białek*
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mikserem ubić białka na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo (ważne) małymi partiami cukier puder. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
  • 300g posiekanych orzechów lub migdałów

 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (ułatwi do wyłożenie i przełożenie ciasta z formy). Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód formy kruchym ciastem i wyrównać, wysmarować połową dżemu na to dodać połowę masy bezowej, posypać połową orzechów. Piec w temperaturze 170ºC przez 30min. Tak samo postąpić z drugą częścią placka. Jeżeli mamy piekarnik z termoobiegiem, dwie takie same blachy  możemy upiec dwa placki jednocześnie.

Krem budyniowy:

  • 500ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 krople aromatu śmietankowego**
  • 200g masła

Połowę mleka zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą (zapobiegnie to powstaniu kożucha). Miękkie masło utrzeć na puch mikserem, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat śmietankowy i zmiksować.

 

Placki przełożyć kremem budyniowym, włożyć do lodówki na parę godzin. Gotowe.

*   Jeżeli użyjemy większej ilości białek ciasto bezowe wyjdzie większe.

** Ja użyłam aromatu, według mnie poprawia smak masy budyniowej

DSC_8218

DSC_8225

Tagi: , , ,

komentarzy 7

  1. Monia 4 kwietnia 2015 at 15:08 Reply

    A mi się właśnie zważyła masa budyniowa, chociaż wszystko zrobiłam jak potrzeba 🙁

    • mariola1903 4 kwietnia 2015 at 16:00 Reply

      Gdy wszystko zrobiłaś a masa się zwarzyła – Ratując masę budyniową zrób tak

      1 sposób w misce utrzeć około 1/4 kostki masł pamietaj miękkie w temperaturze pokojowej cały czas miksując dodawać zwarzony krem po trochu łyżką stopniowo po każdym dodaniu zmiksować dobrze masę.
      lub 2 sposób ogrzanie kremu. Zrobić to można ustawiając miskę z kremem na garnku z gorącą wodą (czyli tak zwana kąpiel wodna). Po ogrzaniu jeszcze raz zmiksować krem .

  2. mariolazadlo@gmail.com 7 stycznia 2014 at 23:02 Reply

    ugotujmy
    2012/12/29 10:59:50
    ale to ładnie kolorowe!:)

  3. mariolazadlo@gmail.com 7 stycznia 2014 at 23:02 Reply

    mariola1903
    2012/12/29 10:48:42
    Ciasto nie jest trudne, a smakuje nieziemsko

  4. mariolazadlo@gmail.com 7 stycznia 2014 at 23:01 Reply

    karmel-itka
    2012/12/29 07:56:42
    a ja chyba go nie jadłam jeszcze.
    ale to nic. wszystko przede mną!

  5. mariolazadlo@gmail.com 7 stycznia 2014 at 23:01 Reply

    droczilka
    2012/12/29 01:07:17
    Znam i lubię. Pycha!

  6. mariolazadlo@gmail.com 7 stycznia 2014 at 23:01 Reply

    izaa_a
    2012/12/29 00:49:31
    uwielbiam to ciasto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize