„Pychotka” sama nazwa mówi sama za siebie. Kruche i bezowe ciasta przełożone dżemem porzeczkowym i pysznym kremem budyniowym. Ja postanowiłam zrobić w wersji orzechowej i powiem szczerze według mnie najlepszej. Ciasto nie jest pracochłonne w przygotowaniu, efekt kochani murowany. Jest to deser idealny na przyjęcia, urodziny czy spotkania z przyjaciółmi. Przepis sprawdzony, wypróbowany wielokrotnie – Aguś dziękuje. Potrafię zachwycać się każdym zjedzonym kęsem….. mmmmm. Naprawdę polecam 🙂
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 200g masła lub margaryny
- 1/2 szklnki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozmiary formy : prostokątna 25cm x 36cm
Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę, podzielić na pół.
Składniki na ciasto bezowe:
- 4-6 białek*
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mikserem ubić białka na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo (ważne) małymi partiami cukier puder. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
- 300g posiekanych orzechów lub migdałów
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (ułatwi do wyłożenie i przełożenie ciasta z formy). Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód formy kruchym ciastem i wyrównać, wysmarować połową dżemu na to dodać połowę masy bezowej, posypać połową orzechów. Piec w temperaturze 170ºC przez 30min. Tak samo postąpić z drugą częścią placka. Jeżeli mamy piekarnik z termoobiegiem, dwie takie same blachy możemy upiec dwa placki jednocześnie.
Krem budyniowy:
- 500ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 krople aromatu śmietankowego**
- 200g masła
Połowę mleka zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą (zapobiegnie to powstaniu kożucha). Miękkie masło utrzeć na puch mikserem, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat śmietankowy i zmiksować.
Placki przełożyć kremem budyniowym, włożyć do lodówki na parę godzin. Gotowe.
* Jeżeli użyjemy większej ilości białek ciasto bezowe wyjdzie większe.
** Ja użyłam aromatu, według mnie poprawia smak masy budyniowej
Tagi: ciasto kruche, dżem porzeczkowy, krem budyniowy, orzechy
A mi się właśnie zważyła masa budyniowa, chociaż wszystko zrobiłam jak potrzeba 🙁
Gdy wszystko zrobiłaś a masa się zwarzyła – Ratując masę budyniową zrób tak
1 sposób w misce utrzeć około 1/4 kostki masł pamietaj miękkie w temperaturze pokojowej cały czas miksując dodawać zwarzony krem po trochu łyżką stopniowo po każdym dodaniu zmiksować dobrze masę.
lub 2 sposób ogrzanie kremu. Zrobić to można ustawiając miskę z kremem na garnku z gorącą wodą (czyli tak zwana kąpiel wodna). Po ogrzaniu jeszcze raz zmiksować krem .
ugotujmy
2012/12/29 10:59:50
ale to ładnie kolorowe!:)
mariola1903
2012/12/29 10:48:42
Ciasto nie jest trudne, a smakuje nieziemsko
karmel-itka
2012/12/29 07:56:42
a ja chyba go nie jadłam jeszcze.
ale to nic. wszystko przede mną!
droczilka
2012/12/29 01:07:17
Znam i lubię. Pycha!
izaa_a
2012/12/29 00:49:31
uwielbiam to ciasto 🙂