Zamarzyły mi sie pszenne bułeczki . I tak oto powstały moje pierwsze bułki domowej roboty. Przepis znaleziony na blogu Liski okazał sie niezawodny. Sa pyszne, idealne do wędliny, sera, świetnie jako bułki do hamburgerów. Dzięki obecności ziemniaków zachowują dłużej swieżość. Nie pozostaje Wam nic innego jak spróbować- polecam bardzo .
Składniki na bułki:
- ziemniaki o wadze 300 g plus 400 ml wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 600 g mąki
- 3 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki sezamu do posypania
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek.
Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut – do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzić je na sitku, zachowując wodę – powinno nam zostać ok. 200 ml wody.
Wodę ostudzić, lekko ciepłą wymieszać z drożdżami i odstawić na 15 minut, by drożdże „ruszyły”. Ziemniaki ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę.
Do drożdży dodać pozostałe składniki wyrabiając głądkie ciasto (ja używam do tego celu miksera). Mąkę należy dodawać stopniowo – jeśli ciasto jest za bardzo luźne można dodać jej minimalnie więcej ( ciasto ma być raczej lużnie a nie twarde i zbite).
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Z wyrośnietego ciasta formować bułeczki. Za pomocą noża odkrawać kawałki ciasta i formować bułeczki ok. 80g każda ( mnie wyszło około 12 sztuk).
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami ( bardzo rosną) .
Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30min.
W tym czasie nastawić piekarnik do 200 st C (ja mam tylko z termoobiegiem piekłam w 180C.)
Wstawić bułeczki i piec ok. 15-20 minut, do czasu zrumienienia.
Studzić na kuchennej kratce.
Takie bułeczki na śniadanie to byłaby bajka 😉
Idealne na sniadanie jak i na każdą porę dnia 🙂 Pozdrawiam
Ślicznie Ci się upiekły!
Mam na nie wielką ochotę…
Dziękuje są przepyszne polecam ;-0