Puszyste bułeczki z sezamem

DSC_4627

Zamarzyły mi sie pszenne bułeczki . I tak oto powstały moje pierwsze bułki domowej roboty. Przepis znaleziony na blogu Liski okazał sie niezawodny. Sa pyszne, idealne do wędliny, sera, świetnie jako bułki do hamburgerów. Dzięki obecności ziemniaków zachowują dłużej swieżość. Nie pozostaje Wam nic innego jak spróbować- polecam bardzo .

Składniki na bułki:

  • ziemniaki o wadze 300 g plus 400 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 600 g mąki
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki sezamu do posypania

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek.

Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut – do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzić je na sitku, zachowując wodę – powinno nam zostać ok. 200 ml wody.
Wodę ostudzić, lekko ciepłą  wymieszać z drożdżami i odstawić na 15 minut, by drożdże „ruszyły”. Ziemniaki ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę.
Do drożdży dodać pozostałe składniki wyrabiając głądkie ciasto (ja używam do tego celu miksera). Mąkę należy dodawać stopniowo – jeśli ciasto jest za bardzo luźne można dodać jej minimalnie więcej ( ciasto ma być raczej lużnie a nie twarde i zbite).
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu  na 2 godziny.

Z wyrośnietego ciasta formować bułeczki. Za pomocą noża odkrawać kawałki ciasta i formować bułeczki ok. 80g każda ( mnie wyszło około 12 sztuk).

Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,  zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami ( bardzo rosną) .

Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30min.

W tym czasie nastawić piekarnik do 200 st C (ja mam tylko z termoobiegiem piekłam w 180C.)
Wstawić bułeczki i piec ok. 15-20 minut, do czasu zrumienienia.
Studzić na kuchennej kratce.

DSC_4642

 

Tagi: , , , , ,

komentarze 4

  1. http://cynamon.net.pl 14 listopada 2014 at 12:49 Reply

    Takie bułeczki na śniadanie to byłaby bajka 😉

    • mariola1903 17 listopada 2014 at 13:36 Reply

      Idealne na sniadanie jak i na każdą porę dnia 🙂 Pozdrawiam

  2. Amber 14 listopada 2014 at 11:31 Reply

    Ślicznie Ci się upiekły!
    Mam na nie wielką ochotę…

    • mariola1903 17 listopada 2014 at 13:35 Reply

      Dziękuje są przepyszne polecam ;-0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize