Prosty i efektowny deser cytrynowo-limonkowy z dodatkiem zaledwie paru składników. Kremowy bardzo cytrynowy i orzeźwiający. Najlepszy z dodatkiem ciasteczek maślanych. Przepis zaczerpnięty z „Cook Up a Feast” Mary Berry& Lucy Young. Polecam
Składniki:
- 600ml śmietany kremówki 36%
- 150g cukru
- skórka starta z 2 cytryn
- skórka starta z 2 limonek
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 2 limonek
Rozmiary formy do pieczenia: 6 naczyń deserowych o pojemności 150ml.
Do garnuszka z grubym dnem wlać kremówkę, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny i limonki. Podgrzewać na małym ogniu mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 3 min. Odstawić z palnika, dodać sok z cytryny i limonki wymieszać. Krem przelać do naczyń deserowych ( u mnie 6 małych filiżanek do kawy). Schładzać w lodówce do 6 godzin. Podawać z ciasteczkami maślanymi. Smacznego:-))
Tagi: cukier, śmietana kremówka, sok z cytryny, sok z limonki, starta skórka z cytryny, starta skórka z limonki
Przepis wypróbowałam, orzeźwia w takie upały.
Bardzo smacznie wyglądają, a jak pięknie podane 🙂 Pozdrawiam
Prosty i smaczny 🙂
Uwielbiam takie desery
Przepis świetny a te zdjęcia 🙂 pozdrawiam
Uwielbiam cytrynowe desery
jestem chetna…