Posset cytrynowo-limonkowy

DSC_2094

Prosty i efektowny deser cytrynowo-limonkowy z dodatkiem zaledwie paru składników. Kremowy bardzo cytrynowy i orzeźwiający. Najlepszy z dodatkiem ciasteczek maślanych. Przepis zaczerpnięty z  „Cook Up a Feast” Mary Berry& Lucy Young. Polecam 

Składniki: 

  • 600ml śmietany kremówki 36%
  • 150g cukru
  • skórka starta z 2 cytryn
  • skórka starta z 2 limonek
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 2 limonek

Rozmiary formy do pieczenia: 6 naczyń deserowych o pojemności 150ml. 

Do garnuszka z grubym dnem wlać kremówkę, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny i limonki. Podgrzewać na małym ogniu mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 3 min. Odstawić z palnika, dodać sok z cytryny i limonki wymieszać. Krem przelać do naczyń deserowych ( u mnie 6 małych filiżanek do kawy). Schładzać w lodówce do 6 godzin. Podawać z ciasteczkami maślanymi. Smacznego:-))

DSC_2100-2

DSC_2102

 

Tagi: , , , , ,

komentarzy 7

  1. Maria 12 czerwca 2014 at 22:52 Reply

    Przepis wypróbowałam, orzeźwia w takie upały.

  2. domowacukierniaewy.blox.pl 29 stycznia 2014 at 17:21 Reply

    Bardzo smacznie wyglądają, a jak pięknie podane 🙂 Pozdrawiam

  3. pauuula 27 stycznia 2014 at 11:49 Reply

    Prosty i smaczny 🙂

  4. Jola 24 stycznia 2014 at 21:54 Reply

    Uwielbiam takie desery

  5. ela 23 stycznia 2014 at 21:16 Reply

    Przepis świetny a te zdjęcia 🙂 pozdrawiam

  6. kuchareczka 23 stycznia 2014 at 21:15 Reply

    Uwielbiam cytrynowe desery

  7. barbs00 23 stycznia 2014 at 11:18 Reply

    jestem chetna…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize