Popękane Ciasteczka Czekoladowe

Popękane ciasteczka

Popękane Ciasteczka Czekoladowe

Popękane Ciasteczka Czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe, które z wyglądu  kojarzą się z zimą, śniegiem, świętami. Smaczne  a jakże efektowne w tym roku zagościły obok pierniczków na naszym świątecznym stole. Ciasteczka są intensywnie czekoladowe, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Przepis bardzo prosty, przygotujmy je z dziećmi a wspólne pieczenie sprawi im wiele radości. 

Składniki:

  • 200g ciemnej czekolady ( im lepsza czekolada tym ciasteczka smaczniejsze)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/3 szklanka oleju lub roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów ( ja pominęłam)
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Mąkę przesiać, wymieszą z proszkiem do pieczenia i solą. Na małym ogniu roztopić czekoladę. Zestawić, dodać cukier i olej mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Lekko przestudzić. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dodać mąkę, wyrobić cisto ( ma mieć dość luźna konsystencję). Wsypać orzechy ponownie wyrobić.  Przykryć folią i odstawić do lodówki na min. 2 godziny aby stężało.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia

Z tak przygotowanego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i ułożyć  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto zmięknie i ociepli się podczas lepienia kulek, włożyć resztę do lodówki i wyjmować partiami, tak aby cały czas było dobrze schłodzone. Dzięki temu cukier puder podczas pieczenia nie namoknie i ciasteczka ładnie popękają.

Piec w temperaturze 170C przez 10 min ( ciastka będą lekko ciągnące) lub 2-3 minut dłużej jeżeli bardziej lubimy chrupiące.

Popękane Ciasteczka

Inspiracja: TUTAJ

Tagi: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize