
Popękane Ciasteczka Czekoladowe
Popękane Ciasteczka Czekoladowe
Ciasteczka czekoladowe, które z wyglądu kojarzą się z zimą, śniegiem, świętami. Smaczne a jakże efektowne w tym roku zagościły obok pierniczków na naszym świątecznym stole. Ciasteczka są intensywnie czekoladowe, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Przepis bardzo prosty, przygotujmy je z dziećmi a wspólne pieczenie sprawi im wiele radości.
Składniki:
- 200g ciemnej czekolady ( im lepsza czekolada tym ciasteczka smaczniejsze)
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/3 szklanka oleju lub roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów ( ja pominęłam)
- 1/2 szklanki cukru pudru
Mąkę przesiać, wymieszą z proszkiem do pieczenia i solą. Na małym ogniu roztopić czekoladę. Zestawić, dodać cukier i olej mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Lekko przestudzić. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dodać mąkę, wyrobić cisto ( ma mieć dość luźna konsystencję). Wsypać orzechy ponownie wyrobić. Przykryć folią i odstawić do lodówki na min. 2 godziny aby stężało.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia
Z tak przygotowanego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto zmięknie i ociepli się podczas lepienia kulek, włożyć resztę do lodówki i wyjmować partiami, tak aby cały czas było dobrze schłodzone. Dzięki temu cukier puder podczas pieczenia nie namoknie i ciasteczka ładnie popękają.
Piec w temperaturze 170C przez 10 min ( ciastka będą lekko ciągnące) lub 2-3 minut dłużej jeżeli bardziej lubimy chrupiące.
Inspiracja: TUTAJ
Tagi: brązowy cukier, ciemna czekolada, cukier, cukier puder, czekolada, ekstrakt z wanilii, jajka, mąka, olej, Popekane Ciasteczka Czekoladowe
Dodaj komentarz