Pleśniak
Tradycyjny pleśniak tym razem z małym twistem. Zamiast moreli możemy użyć porzeczek, malin czy agrestu. Ciasto smakuje wyśmienicie lekko kwaskowate nie za słodkie. Najlepsze według mnie z porcją bitej śmietany.
Składniki:
- 6 jaj
- 31/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 220g masła
- 1 szklankę cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kg moreli
Rozmiary formy do pieczenia: prostokątna 25x40cm
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pól i wyjąć pestki. Oddzielić żółtka od białek. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier waniliowy i miękkie masło. Ciasto zagnieść i podzielić na 3/4 i 1/4 . Każdą część zawinąć w folię, większą włożyć do lodówki na 20 minut a mniejszą do zamrażalki. Blachę posmarować masłem, wyłóżyć papierem do pieczenia, rozłożyć rozwałkowaną większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180C, Na podpieczonym lekko spodzie poukładać morele.
Z białek ze szczyptą soli ubić na sztywno pianę.Pod koniec ubijania dodawać stopniowo porcjami szklankę cukru a na końcu mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na owoce, Na wierzch ciasta zetrzeć zamrożone owoce. Piec 40min w temperaturze 180C.
Inspiracja : magazyn Weranda Country
Tagi: agrest, białka, cukier waniliowy, morele, owoce sezonowe, Plesniak, porzeczki, żółtka
Dodaj komentarz