Pizza na cienkim cieście.

Pizza na cienkim cieście.

Pizza na cienkim cieście.

Pizza to specjalność mojego męża, postanowiłam przedstawić przepis na tę która u nas jest numerem jeden. Jeżeli chodzi o dodatki, dodajemy to co lubimy, pamiętajmy jednak aby nie było ich zbyt dużo. Moja rada parmezanem posypujemy spód pizzy, dzięki czemu ser się nie spiecze, natomiast mozzarellę pokrojoną w plasterki układamy na jej wierzchu. Gorąco polecam. 

Rozmiary formy : Z przygotowanego ciasta wychodzą 2 okrągłe pizze 

Składniki na ciasto: 

  • 400 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży (8g w proszku)
  • łyżeczka cukru
  • 1 szklanka (250 ml) wody (ciepła)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów bez skóry (polecam Pelati)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska
  • pieprz
  • świeżą bazylia ( można dodać suszoną)

Dodatki do pizzy:( wg.preferencji) 

  • 1 szklanka startego sera parmezan
  • salami w plasterkach
  • 1 kulka białej mozzarelli(pokrojonej w plasterki)
  • czarne oliwki
  • kukurydza
  • świeża papryka pokrojona w plasterki
  • pieczarki pokrojone w plasterki
  •  ser mozzarella ( kulka)

Drożdże wyjąć z lodówki przed przygotowywaniem ciasta, aby się ociepliły. W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier i 1/3 szklanki ciepłej wody,dokładnie wymieszać i odstawić na 15min. Drożdże powinny być spienione po tym czasie. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn, dodać sól i oliwę. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na min. 1 godzinę.

Blachę na pizze posmarować lekko olejem. Stolnicę lekko posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 4-5 mm. Rozwałkowane ciasto rozłożyć na blaszce, zawinąć brzegi.

Pomidory zmiksować w blenderze z oliwą, dodać sól, pieprz do smaku, bazylię.

1.Ciasto posmarować pomidorowym sosem

2. Posypać startym serem

3.  Dodatki (salami, papryka, pieczarki, oliwki, mozzarella pokrojona w plasterki, kukurydza)

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC  przez 20-25 min.

Udekorować listkami bazylii. Pycha.

 

komentarze 2

  1. mariola1903 15 stycznia 2014 at 10:26 Reply

    ewa_ciasteczkowakraina
    2013/05/10 10:35:58
    kocham pizzę, zawsze jestem kupiona widząc ten placek 😀

  2. mariola1903 15 stycznia 2014 at 10:25 Reply

    malwinkanr1
    2013/05/09 17:20:04
    Piękna pizza! Aż chce się zjeść 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize