Pizza na chlebku pita

DSC_5415-5

Ci którzy czytają mojego bloga zauważyli, że od czasu do czasu pojawiają się przepisy i pomysły na dania. Gotować lubię bardzo i chciałabym się częściej  dzielić z Wami przepisami.  Najwięcej jednak trudności w komponowaniu przepisu na bloga sprawia ilość i waga składników. Moja zmora bo kto gotując coś z pasją i zaangażowaniem waży i liczy wszystko 😉 Obiecuję się bardziej postarać i spisywać wszystko  bardzo dokładnie:-)

Pomysł na tą pizze  podpatrzyłam w jednym z kobiecych magazynów. Pizza na chlebkach pita to super rozwiązanie gdy nie mamy czasu na przygotowanie ciasta na pizze lub wybieramy bardziej dietetyczną  wersję. Mój faworyt to pizza ze szpinakiem i  suszonymi pomidorami. Wam proponuje skomponować waszą ulubiona wersję. Polecam

Składniki:

  • 4 chlebki pita
  • sos pomidorowy*
  • 200 g świeżego szpinaku
  • ok.8 łyżek startego  sera mozzarella (opcjonalnie)
  • ok 100g suszonych  pomidorów w zalewie
  • ok 30g sera feta

 Składniki na sos pomidorowy*:

  • 1/2  puszka pomidorów bez skóry (polecam Pelati)
  • 0,5 łyżka oliwy
  • sól morska
  • pieprz
  • świeżą bazylia ( można dodać suszoną)

Sos:

Pomidory zmiksować w blenderze z oliwą, dodać sól, pieprz do smaku, bazylię.

 

Na maśle podsmażyć szpinak chwilę smażyć mieszając aż zwiędnie, doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem .

Suszone pomidory wyjąc z zalewy pokroić.

Chlebki pita smarować sosem pomidorowym, posypać serem mozzarella, nałożyć szpinak i suszone pomidory, posypać lekko pokruszonym serem feta.

Gotowe pizzerinki przełożyć do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blachy. Piec w 170C ( z termoobiegiem)  przez ok 15-20.

DSC_5425-2

 

Pyszna pizza

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize