Ci którzy czytają mojego bloga zauważyli, że od czasu do czasu pojawiają się przepisy i pomysły na dania. Gotować lubię bardzo i chciałabym się częściej dzielić z Wami przepisami. Najwięcej jednak trudności w komponowaniu przepisu na bloga sprawia ilość i waga składników. Moja zmora bo kto gotując coś z pasją i zaangażowaniem waży i liczy wszystko 😉 Obiecuję się bardziej postarać i spisywać wszystko bardzo dokładnie:-)
Pomysł na tą pizze podpatrzyłam w jednym z kobiecych magazynów. Pizza na chlebkach pita to super rozwiązanie gdy nie mamy czasu na przygotowanie ciasta na pizze lub wybieramy bardziej dietetyczną wersję. Mój faworyt to pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Wam proponuje skomponować waszą ulubiona wersję. Polecam
Składniki:
- 4 chlebki pita
- sos pomidorowy*
- 200 g świeżego szpinaku
- ok.8 łyżek startego sera mozzarella (opcjonalnie)
- ok 100g suszonych pomidorów w zalewie
- ok 30g sera feta
Składniki na sos pomidorowy*:
- 1/2 puszka pomidorów bez skóry (polecam Pelati)
- 0,5 łyżka oliwy
- sól morska
- pieprz
- świeżą bazylia ( można dodać suszoną)
Sos:
Pomidory zmiksować w blenderze z oliwą, dodać sól, pieprz do smaku, bazylię.
Na maśle podsmażyć szpinak chwilę smażyć mieszając aż zwiędnie, doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem .
Suszone pomidory wyjąc z zalewy pokroić.
Chlebki pita smarować sosem pomidorowym, posypać serem mozzarella, nałożyć szpinak i suszone pomidory, posypać lekko pokruszonym serem feta.
Gotowe pizzerinki przełożyć do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blachy. Piec w 170C ( z termoobiegiem) przez ok 15-20.
Tagi: chleb pitta, pizza, ser feta, sos pomidorowy, szpinak
Dodaj komentarz