Pierogi ruskie

DSC_6051

Pierogi ruskie znane i uwielbiane. Ja i moja rodzina za nimi przepadamy. Dla mnie najsmaczniejsze  podsmażone na patelni z cebulką  :-). Koniecznie wypróbujcie przepis na ciasto pierogowe. Pierogi  z tego przepisu wychodzą idealne. Ciasto bardzo dobrze się rozwałkowuje a pierogi lepia się znakomicie. Ugotowane są miękkie i rozpływają sie w ustach. Trzeba  większej zachęty ?. Polecam.

Składniki na farsz :

  • 400 g  tłustego twarogu
  • 600 g  ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 500g mąki
  • 1 szklanka (250ml)  wrzątku
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli

Farsz:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.Odcedźić i roztłuc tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzić i odparować. Ser rozgnieść widelcem. Delikatnie wymieszać z ziemniakami. Drobno pokrojoną cebulę zeszklć na patelni. Dodać do farszu. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinkę aby smaki się przegryzły.

Pierogi:

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Chwilkę odczekać i dodać jajko. Następnie dodać olej i wyrobić ciasto. Ciasto ma być miękie, elastyczne i odrywać się od ręki. Ciasto przykryć ściereczką.

Oderwać kawałek ciasta. Na posypanej mąką stolnicy  rozwałkować ciasto bardzo cienko. Przy pomocy szklanki lub okrągłej formy wycinać okręgi. Na każdy okrą nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotowe odkładać na lekko posypaną mąką stolnicę. Tak postępować z pozostałą częścią ciasta.

Pierogi gotować w osolonym wrzątku  z odrobiną oleju do momentu ich  wypłynięcia.

Pierogi ruskie podajemy:

– ze smażona cebulką

– ze skwarkami z wędzonego boczku

– podsmażone na maśle

– polane kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem

Smacznego

DSC_6056-002

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize