Piernik
Sezon na wypieki ,,piernikowe” uważam za rozpoczęty. Piernik pochodzi z przepisu samej Ewy Wachowicz. Jest prosty w wykonaniu, aromatyczny, wilgotny, z prażonymi orzechami i polewą czekoladową. Słyszałam, że smaczny piernik nie może zawierać dużej ilości miodu jak i pierniczki. Ciasto można przełożyć powidłami śliwkowymi. Do upieczenia na ostatnią chwilę przed świętami lub na każdą inną okazję :-). Polecam
Rozmiar foremki: użyłam dwóch foremek keksowych średniej wielkości.
- 2 szklanki maki krupczatki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru
- pół szklanki wody
- 4 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 kostka masła
- 5 jajek
- 4 łyżki miodu
- szczypta soli
- 15 dag orzechów włoskich lub laskowych (w całości lub posiekanych)
Na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Sposób wykonania:
Do rondelka wlać wodę, do wody dodać: cukier, kakao, przyprawę do piernika, masło oraz miód. Gotować aż wszystko się rozpuści i połączy, przestudzić. Do przestudzonej masy dodać żółtka raz mąkę krupczatkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszać. Z białek ubić pianę z dodatkiem szczypty soli. Na koniec dodać uprażone wcześniej ( 200ºC przez 10 min) w piekarniku orzechy.Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką. Piec 45 minut w 180 stopniach C.
*Na krupczatce piernik wychodzi bardziej puszysty, można użyć mąki pszennej lub pół na pół.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania błyszczącej polewy. Rada dla ostrożnych: czekoladę można rozpuszczać w kąpieli wodnej. Efekt ten sam ale mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia polewy.
anytsujx
2012/12/07 19:33:58
Śliczny,nie mogę się oprzeć jego urokowi, pozdrawiam :-).
Dodaj komentarz »
palikaaa
2012/12/02 22:44:46
Oj słodziutkie początki 🙂 i jakie piękne zdjęcia czekam na więcej 🙂 pozdrawiam !