Piernik staropolski

piernik staropolski

Piernik staropolski

Ciasto na ten najlepszy z pierników musi leżakować minimum 2 tygodnie a najlepiej od 4 do 6 tygodni. Ciasto pieczemy około 6-7 dni przed Bożym Narodzeniem. W etapie I przygotowujemy ciasto i przechowujemy 4-6 tyg w chłodnym miejscu (lodówka, chłodna spiżarnia). Tak więc zakasać rękawy i do roboty, piernik jest boski:-). Mój przepis z drobnymi zmianami pochodzi z książki  Ewy Aszkiewicz  ” Kuchnia polska”  Wielka księga sprawdzonych przepisów.

Etap I 

Ok 2-6 tyg przed świętami. 

Składniki:

  • 500ml miodu
  • 1,5- 2  szklanki cukru
  • 250g smalcu lub masła ( ja dodałam 150 masła i 100g smalcu)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60g przyprawy do piernika
  • 100g  posiekanych orzechów (można pominąć)
  • 100g rodzynek (można pominąć)
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (można pominąć)

Miód, cukier, smalec, masło przełożyć do garnka. Na małym ogniu powoli podgrzewać składniki, od czasu do czasu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić i ostudzić. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę, sól,jajka, rozpuszczoną w ciepłym mleku sodę, przyprawę. Ciasto wyrabiać mikserem lub ręcznie przez około 7 min ( ja używam końcówki haka). Na końcu dodać orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową (opcjonalnie). Gotowe ciasto (może być trochę luźne) przełożyć do kamiennego garnka, przykryć czystą lnianą ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu (lodówka, chłodna spiżarnia) na 5-6 tygodni. Zrobione jednak nawet 10 dni  przed też będzie smaczne:-).

Etap II 

Ok. 5-6 dni przed Wigilią (najlepiej 18-19 grudnia)
Składniki: 
  • około 900g powideł śliwkowych

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni

Ciasto na piernik podzielić na 3 równe części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką.
Pierwszą części wyłożyć i wyrównać w blaszce ( Postąpić tak samo z pozostałymi dwiema częściami ciasta).
Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35cm x 24cm przez 15-20min . Każdy z blatów przestudzić.
Powidła lekko podgrzać.
Blaty przełożyć powidłami, zawinąć w arkusz papieru i obciążyć całość. Wstawić w chłodne miejsce  na 3-4 dni do skruszenia.
Po tym czasie piernik można polać polewą czekoladową, lukrową i posypać orzechami.
Polewy

Polewa czekoladowa (twarda):

  • 60 g masła
  • 160 g gorzkiej czekolady

W niedużym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, do jej rozpuszczenia. Polewę rozprowadzić po pierniku.

Polewa lukrowa:

  • 1,5 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącego mleka lub wody

Wszystkie składniki ucieramy łyżką w miseczce. Jeżeli lukier wydaje nam się za gęsty dodać wody gdy za rzadki dosypać więcej pudru.

piernik staropolski

P.s Zdjęcie zostało zrobione gdy masa  piernikowa trochę stężał już w lodówce. Masa po przygotowaniu jest luźna, po leżakowaniu tężeje. 

 

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize