Piernik staropolski
Ciasto na ten najlepszy z pierników musi leżakować minimum 2 tygodnie a najlepiej od 4 do 6 tygodni. Ciasto pieczemy około 6-7 dni przed Bożym Narodzeniem. W etapie I przygotowujemy ciasto i przechowujemy 4-6 tyg w chłodnym miejscu (lodówka, chłodna spiżarnia). Tak więc zakasać rękawy i do roboty, piernik jest boski:-). Mój przepis z drobnymi zmianami pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz ” Kuchnia polska” Wielka księga sprawdzonych przepisów.
Etap I
Składniki:
- 500ml miodu
- 1,5- 2 szklanki cukru
- 250g smalcu lub masła ( ja dodałam 150 masła i 100g smalcu)
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 60g przyprawy do piernika
- 100g posiekanych orzechów (można pominąć)
- 100g rodzynek (można pominąć)
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (można pominąć)
Miód, cukier, smalec, masło przełożyć do garnka. Na małym ogniu powoli podgrzewać składniki, od czasu do czasu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić i ostudzić. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę, sól,jajka, rozpuszczoną w ciepłym mleku sodę, przyprawę. Ciasto wyrabiać mikserem lub ręcznie przez około 7 min ( ja używam końcówki haka). Na końcu dodać orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową (opcjonalnie). Gotowe ciasto (może być trochę luźne) przełożyć do kamiennego garnka, przykryć czystą lnianą ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu (lodówka, chłodna spiżarnia) na 5-6 tygodni. Zrobione jednak nawet 10 dni przed też będzie smaczne:-).
Etap II
- około 900g powideł śliwkowych
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni
Polewa czekoladowa (twarda):
- 60 g masła
- 160 g gorzkiej czekolady
W niedużym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, do jej rozpuszczenia. Polewę rozprowadzić po pierniku.
Polewa lukrowa:
- 1,5 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącego mleka lub wody
Wszystkie składniki ucieramy łyżką w miseczce. Jeżeli lukier wydaje nam się za gęsty dodać wody gdy za rzadki dosypać więcej pudru.
P.s Zdjęcie zostało zrobione gdy masa piernikowa trochę stężał już w lodówce. Masa po przygotowaniu jest luźna, po leżakowaniu tężeje.
Tagi: cukier, cynamon, goździki, imbir, mąka, miód, orzechy, pol;ewa czekoladowa, polewa lukrowa, powidła śliwkowe, przyprawa do piernika, rodzynki, smażona skórka z pomarańczy, soda
Dodaj komentarz