Piernik na Guinnessie

Piernik na Guinnessie

Piernik na Guinnessie

Słyszałam, że spróbowanie tego piernika grozi uzależnieniem, tyle pochwał nie zebrał żaden inny piernik. Postanowiłam nie czekać długo, przepyszny,  wilgotny, miękki i aromatyczny piernik na irlandzkim  piwie. Ja swój przełożyłam powidłami śliwkowymi. Bardzo łatwy w przygotowaniu, i co  najważniejsze nie musi leżakować. Idealny dla zapracowanych i zapominalskich. Polecam, przepyszny….   

 Rozmiar formy: kwadratowa 23 cm x 23 cm 

Składniki: 

  • 150 g masła
  • 300 g golden syrup*
  • 200 g cukru dark muscovado
  • 250 ml piwa Guinness
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • powidła śliwkowe do przełożenia piernika ( opcjonalnie)

W garnuszku umieścić masło, syrop, cukier, piwo, imbir, cynamon goździki. Podgrzać aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Powoli wsypać mąkę wymieszaną z sodą i rozprowadzić tak, by masa była gładka.

W drugiej misce zmiksować śmietanę z jajkami i powoli wlewać do miski masę, cały czas miksując na małych obrotach.
Formę posmarować masłem, wysypać tartą bułką i dokładnie owinąć folią aluminiową (na wszelki wypadek, gdyby forma okazała się nieszczelna). Uwaga masa  piernikowa jest bardzo rzadka.
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st C. wstawić ciasto i piec 45 minut, ja piekłam nieco dłużej . Piec to tzw. suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:

  • 40 g masła
  • 120 g gorzkiej czekolady

W niedużym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, do jej rozpuszczenia. Polewę rozprowadzić po pierniku.

Ciemnozłoty, gęsty syrop, by-product przy rafinowaniu cukru z trzciny cukrowej, do nabycia w Polsce w  w delikatesach Marks&Spencer i większości sklepów ekologicznych

                                                                

komentarze 4

  1. Gabin 24 listopada 2014 at 23:04 Reply

    Hej jestem zachwycony wyszedł przepyszny polecam

  2. mariolazadlo@gmail.com 7 stycznia 2014 at 22:15 Reply

    magdi29
    2013/03/10 21:21:27
    Mmmm, chyba się skuszę i upiekę sobie takaiego piernika. Ta wiosna i tak taka zimowa, że będzie pasowało.

  3. mariolazadlo@gmail.com 7 stycznia 2014 at 22:15 Reply

    cuda.wianki
    2012/12/12 23:23:04
    i ja robilam, razem z Majanka zreszta!! :-)) cudny! dziekuje!!

  4. mariolazadlo@gmail.com 7 stycznia 2014 at 22:14 Reply

    majanaboxing
    2012/12/12 08:00:11
    Piękny piernik. On jest bardzo pyszny,tez go robiłam 🙂
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize