Piernik na Guinnessie
Słyszałam, że spróbowanie tego piernika grozi uzależnieniem, tyle pochwał nie zebrał żaden inny piernik. Postanowiłam nie czekać długo, przepyszny, wilgotny, miękki i aromatyczny piernik na irlandzkim piwie. Ja swój przełożyłam powidłami śliwkowymi. Bardzo łatwy w przygotowaniu, i co najważniejsze nie musi leżakować. Idealny dla zapracowanych i zapominalskich. Polecam, przepyszny….
Rozmiar formy: kwadratowa 23 cm x 23 cm
Składniki:
- 150 g masła
- 300 g golden syrup*
- 200 g cukru dark muscovado
- 250 ml piwa Guinness
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- powidła śliwkowe do przełożenia piernika ( opcjonalnie)
W garnuszku umieścić masło, syrop, cukier, piwo, imbir, cynamon goździki. Podgrzać aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Powoli wsypać mąkę wymieszaną z sodą i rozprowadzić tak, by masa była gładka.
W drugiej misce zmiksować śmietanę z jajkami i powoli wlewać do miski masę, cały czas miksując na małych obrotach.
Formę posmarować masłem, wysypać tartą bułką i dokładnie owinąć folią aluminiową (na wszelki wypadek, gdyby forma okazała się nieszczelna). Uwaga masa piernikowa jest bardzo rzadka.
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st C. wstawić ciasto i piec 45 minut, ja piekłam nieco dłużej . Piec to tzw. suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
- 40 g masła
- 120 g gorzkiej czekolady
W niedużym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, do jej rozpuszczenia. Polewę rozprowadzić po pierniku.
* Ciemnozłoty, gęsty syrop, by-product przy rafinowaniu cukru z trzciny cukrowej, do nabycia w Polsce w w delikatesach Marks&Spencer i większości sklepów ekologicznych
Hej jestem zachwycony wyszedł przepyszny polecam
magdi29
2013/03/10 21:21:27
Mmmm, chyba się skuszę i upiekę sobie takaiego piernika. Ta wiosna i tak taka zimowa, że będzie pasowało.
cuda.wianki
2012/12/12 23:23:04
i ja robilam, razem z Majanka zreszta!! :-)) cudny! dziekuje!!
majanaboxing
2012/12/12 08:00:11
Piękny piernik. On jest bardzo pyszny,tez go robiłam 🙂
Pozdrawiam i dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków.