Piernik z melasą

DSC_1952

Kolega zapytał ostatnio na funpage’u o przepis na „fajne” ciasto na święta. Przedstawiam piernik jak marzenie :-). Błyskawiczny w przygotowaniu. Puszysty, wilgotny o niesamowitym smaku i aromacie dzięki dodatkowi  przypraw, golden syropu i melasy trzcinowej. Jeżeli lubicie miękkie pierniki ten przepis jest dla Was. Bardzo ważne jest użycie melasy i golden syrupu, zastąpienie ich miodem zmieni jego smak. Ciasto można dodatkowo przełożyć powidłami śliwkowymi i udekorować polewą czekoladową. Bardzo polecam- Pieczemy:

 

Składniki na piernik:

  • 110g masła
  • 110g golden syrup*
  • 110g melasy trzcinowej (ang.Black Treacle) **
  • 225g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 60g cukru
  • 150ml mleka
  • 2 jajka

Składniki na polewę czekoladową:(opcjonalnie)

  • 120 g gorzkiej czekolady,
  • 40 g masła

 Forma do pieczenia: keksówka 12cm x 23cm 

Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C. Foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Masło, golden syrup, melasę podgrzać na małym ogniu do momentu roztopienia się masła. Przestudzić 2 min. W misie miksera  wymieszać przesianą mąkę, cukier, sodę, przyprawę do piernika i imbir. Następnie dodać roztopioną masę, mleko, jajka i zmiksować. Przelać do formy, piec w temperaturze 150ºC przez ok 40 min. Wyjąć i wystudzić na kratce.

 

W niedużym garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, do jej rozpuszczenia.

Polewę rozprowadzić po pierniku. Smacznego…

 

* Golden syrup to syrop o gęstości miodu, otrzymywany z częściowo inwertowanego cukru. Jest mniej intensywny w smaku od melasy.Do nabycia w Polsce w w delikatesach Marks&Spencer i większości sklepów ekologicznych).

**Melasa trzcinowa ciemnobrązowy, gęsty syrop. Nadaje niesamowicie głęboki smak i kolor ciastom, ciasteczkom i puddingom. Niezastąpiona również do pieczenia piernika. Źródło naturalnego magnezu, potasu, żelaza, miedzi, wapnia. W Polsce dostępna w większości sklepów ekologicznych. 

DSC_1958

 

DSC_1973

DSC_1966

Źródło przepisu: ” Avoca Tea Time” 

komentarzy 6

  1. kocie-smaki 19 grudnia 2014 at 08:16 Reply

    właśnie takiego mięciutkiego piernika poszukuję 🙂

  2. liczka 1 grudnia 2014 at 09:48 Reply

    Coś wspaniałego

  3. Piotr k 18 stycznia 2014 at 22:31 Reply

    Witam gratuluje bloga bede tu zaglądać częściej pozdrawiam

  4. Karolina 18 stycznia 2014 at 22:30 Reply

    Przepis mega prosty a ciasto wyszło przepyszne pozdrawiam

  5. Andzia 18 stycznia 2014 at 22:28 Reply

    Piernik wyglada bosko

  6. mariola1903 17 stycznia 2014 at 22:19 Reply

    ewa_ciasteczkowakraina
    2013/12/17 13:57:53
    Fantastyczne, bardzo aromatyczne ciasto 🙂 I już widać święta…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize