Pierniczki nadziewane

 DSC_4885-2
 Pierniczki w sam raz na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Moje ulubione z nadzieniem oblane gorzką czekoladą. Pierniczki chwilę po upieczeniu robią się twarde, po dwóch dniach miękną , rozpływając się w ustach. Mój faworyt tegorocznych wypieków. Serduszka pomogły dekorować dzieci, zabawy było co niemara a efekt widoczny na załączonym zdjęciu:-) Przepis znalazłam na blogu razadobrze.blogspot. Gorąco polecam.Poniżej instrukcja przygotowania
 
Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 duże jajka (3 małe)
  • 150 g masła
  • 300 g cukru
  • 250 g miodu
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g powideł śliwkowych lub marmolady ( pamiętajmy aby powidła nie były za rzadkie)

Składniki na polewę:

  • 270g czekolady gorzkiej
Miód zagotować z przyprawą do piernika. Dodać cukier i podgrzewać aż się rozpuści. Następnie włożyć do masy masło i zdjąć z ognia. Mieszać przez chwilę, by masło się rozpuściło. Odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao.
Do masy miodowej wbić jajka, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrobić ciasto, ma mież konsystencję plasteliny. Gdy masa stanie się jednolita, uformować z niej kulę i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (najlepiej przez noc).
Schłodzone ciasto partiami rozwałkowywać na papierze do pieczenia na grubość 4-5 mm, ewentualnie lekko podsypując mąką. Wycinać koła nieco większe od foremki ( ja wycinałam szklanką), którą chcemy nadać kształ pierniczkom. Na środku koła kłaść pół łyżeczki powideł, przykryć drugim kołem, dobrze dociskając brzegi. Foremką wycinać kształt tak, aby nadzienie znalazło się w środku.
Pierniczki układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut (lub krócej 6-7, jeśli są malutkie ).
Wystudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać w niej pierniczki. Odstawić na kratce, aż czekolada całkowicie zastygnie.
Przechowywać w szczelnej puszce.

DSC_4918-2

 

Przygotowanie:

IMG_1542

 

 

IMG_1574

 

IMG_1545

 

IMG_1575

 

Korzenne przysmaki

Tagi: , , , , , ,

komentarze 4

  1. Layman 12 października 2016 at 09:05 Reply
  2. Gabiii 7 grudnia 2015 at 19:56 Reply

    Pierniczki z tego przepisu sa przepyszne

  3. judik 19 grudnia 2014 at 08:57 Reply

    Cudowne pierniczki! Pychotka! 🙂

  4. Łukasz 12 grudnia 2014 at 12:35 Reply

    Och, moje ulubione pierniczki, koniecznie nadziewane powidłami, uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize