Pavlova z kremem cynamonowym i orzechami pecan.

_DSC2279-4

Moja propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok. Beza Pavlova z kremem cynamonowym i orzeszkami pecan.  Krem jest lekko kwaśny przełamuje słodycz bezy a karmelizowane orzechy pecan nadają całości niesamowity smak. Bezę proponuje upiec dzień wcześniej a gotowym krem udekorować  max 2 -3 godziny przed podaniem. Polecam pycha.

Składniki na bezę:

  • 150ml białek ( z ok. 4 jajek)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków*.
  • 1 łyżeczka octu

Składniki na krem:

  • 250ml śmietany kremówki
  • 1 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na karmelizowane orzechy pekan:

  • 1 szklanka orzechów pecan ( wcześniej uprażonych) w piekarniku w 170C przez 5 minut )
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki whisky

Składniki do dekoracji:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

* Szklanka o pojemności 250ml.   

 Beza

Piekarnik rozgrzać do 150C.

Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo (ważne) po jednej łyżce cukru. Ubijać do momentu, aż masa bezowa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać ocet i miksować jeszcze przez 2 minuty.

Blachę lekko wysmarowaną masłem wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 26 cm. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg. Delikatnie rozsmarować i „podnieść” szpatułką boki.

Temperaturę zmniejszyć z 150C do 120C, wstawić bezę i piec przez około 1.5  godziny. Beza ma być chrupiąca z zewnątrz. Piekarnik wyłączyć i zostawić bezę przez kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć  i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Orzechy pecan: 

Orzechy wyłożyć na papier do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 5-6 min w 170C.  Uprażone orzechy wyjąć.

Do garnuszka z grubym dnem wsypać orzechy, biały i brązowy cukier, ekstrakt z wanilii i whisky. Gotować na średnim ogniu przez 6-7 min do momentu aż staną się złoto-brązowe i karmelizowane.

Karmelizowane orzechy rozłożyć na wcześniej przygotowany papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia . Ostudzone orzechy pokroić na mniejsze kawałki.

Krem 

Do misy miksera dodać śmietanę kremówkę, jogurt grecki, cukier puder. Miksować do momentu aż masa zrobi się gęsta i kremowa. Dodać cynamon, wymieszać.

Bezę przełożyć na paterę. Krem wyłożyć delikatnie na bezę posypać karmelizowanymi orzechami , posypać cukrem pudrem i cynamonem. Podawać od razu lub wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

_DSC2290-2

Inspiracja: Donna Hay Magazine

Tagi: , , , , , , ,

komentarze 4

  1. judik 26 grudnia 2014 at 09:33 Reply

    Ale świąteczna! Coś cudownego 🙂 Zdrowych i Wesołych Świąt! 🙂

  2. gin 22 grudnia 2014 at 18:18 Reply

    Bajeczna 🙂 Wygląda fantastycznie 🙂

  3. Łukasz 19 grudnia 2014 at 15:57 Reply

    Wygląda pięknie! I bardzo podoba mi się dodatek karmelizowanych orzechów pecan, które uwielbiam 🙂

  4. wedelka 19 grudnia 2014 at 12:59 Reply

    Obłędna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize