Moja propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok. Beza Pavlova z kremem cynamonowym i orzeszkami pecan. Krem jest lekko kwaśny przełamuje słodycz bezy a karmelizowane orzechy pecan nadają całości niesamowity smak. Bezę proponuje upiec dzień wcześniej a gotowym krem udekorować max 2 -3 godziny przed podaniem. Polecam pycha.
Składniki na bezę:
- 150ml białek ( z ok. 4 jajek)
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków*.
- 1 łyżeczka octu
Składniki na krem:
- 250ml śmietany kremówki
- 1 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na karmelizowane orzechy pekan:
- 1 szklanka orzechów pecan ( wcześniej uprażonych) w piekarniku w 170C przez 5 minut )
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki whisky
Składniki do dekoracji:
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
* Szklanka o pojemności 250ml.
Beza
Piekarnik rozgrzać do 150C.
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo (ważne) po jednej łyżce cukru. Ubijać do momentu, aż masa bezowa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać ocet i miksować jeszcze przez 2 minuty.
Blachę lekko wysmarowaną masłem wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 26 cm. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg. Delikatnie rozsmarować i „podnieść” szpatułką boki.
Temperaturę zmniejszyć z 150C do 120C, wstawić bezę i piec przez około 1.5 godziny. Beza ma być chrupiąca z zewnątrz. Piekarnik wyłączyć i zostawić bezę przez kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Orzechy pecan:
Orzechy wyłożyć na papier do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 5-6 min w 170C. Uprażone orzechy wyjąć.
Do garnuszka z grubym dnem wsypać orzechy, biały i brązowy cukier, ekstrakt z wanilii i whisky. Gotować na średnim ogniu przez 6-7 min do momentu aż staną się złoto-brązowe i karmelizowane.
Karmelizowane orzechy rozłożyć na wcześniej przygotowany papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia . Ostudzone orzechy pokroić na mniejsze kawałki.
Krem
Do misy miksera dodać śmietanę kremówkę, jogurt grecki, cukier puder. Miksować do momentu aż masa zrobi się gęsta i kremowa. Dodać cynamon, wymieszać.
Bezę przełożyć na paterę. Krem wyłożyć delikatnie na bezę posypać karmelizowanymi orzechami , posypać cukrem pudrem i cynamonem. Podawać od razu lub wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Inspiracja: Donna Hay Magazine
Tagi: białka, cynamon, jogurt grecki, krem cynamonowy, orzechy pecan, śmietana kremówka, whisky, zużycie białek
Ale świąteczna! Coś cudownego 🙂 Zdrowych i Wesołych Świąt! 🙂
Bajeczna 🙂 Wygląda fantastycznie 🙂
Wygląda pięknie! I bardzo podoba mi się dodatek karmelizowanych orzechów pecan, które uwielbiam 🙂
Obłędna 🙂