Parfait z pieczonymi truskawkami i granolą

DSC_5875-001

Lekki,  zdrowy deser z wykorzystaniem truskawek. Truskawki pieczemy w piekarniku, dzięki czemu mają bardzo intensywny aromat, pyszny syrop a owoce zachowują swój kształt. Całość tworzy wspaniały deser, który zasmakuje każdemu. Polecam

Składniki ( 2 porcje):

  • 2 szklanki truskawek
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki granoli
  • mięta do dekoracji (opcjonalnie)

Piekarnik rozgrzać do 200 C stopni.Truskawki umyć pod bieżącą wodą, odsączyć, oderwać szypułki, pokroić na ćwiartki. Truskawki wymieszać z cukrem. Do szerokiego naczynia przełożyć truskawki. Piec w 200C stopniach przez 15min, do momentu aż truskawki puszczą sok ale nie będą się rozpadać. Gotowe truskawki wyjąć z piekarnika , przełożyć do miski, wystudzić.

Jogurt połączyć z miodem. W szklankach lub pucharka układać na przemian jogurt, truskawki, granolę, powtórzyć warstwy do całkowitego napełnienia pucharka. Posypać granolą i udekorować listkami mięty.

DSC_5880-001

Inspiracja: TUTAJ 

komentarze 4

  1. Oli 22 maja 2016 at 10:15 Reply

    Pyszny robię go od jakiegoś czasu

  2. http://cynamon.net.pl 26 czerwca 2015 at 19:45 Reply

    Mmm piękny deser. Będzie idealny na lato 😉

  3. beti 23 czerwca 2015 at 16:05 Reply

    Pycha zrobilam w niedzielę, wszystkim smakowało pytali o przepis:-)

  4. kornik 19 czerwca 2015 at 13:07 Reply

    Jakie to piękne, jakie to pyszne!
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize