Lekki, zdrowy deser z wykorzystaniem truskawek. Truskawki pieczemy w piekarniku, dzięki czemu mają bardzo intensywny aromat, pyszny syrop a owoce zachowują swój kształt. Całość tworzy wspaniały deser, który zasmakuje każdemu. Polecam
Składniki ( 2 porcje):
- 2 szklanki truskawek
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki granoli
- mięta do dekoracji (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzać do 200 C stopni.Truskawki umyć pod bieżącą wodą, odsączyć, oderwać szypułki, pokroić na ćwiartki. Truskawki wymieszać z cukrem. Do szerokiego naczynia przełożyć truskawki. Piec w 200C stopniach przez 15min, do momentu aż truskawki puszczą sok ale nie będą się rozpadać. Gotowe truskawki wyjąć z piekarnika , przełożyć do miski, wystudzić.
Jogurt połączyć z miodem. W szklankach lub pucharka układać na przemian jogurt, truskawki, granolę, powtórzyć warstwy do całkowitego napełnienia pucharka. Posypać granolą i udekorować listkami mięty.
Inspiracja: TUTAJ
Pyszny robię go od jakiegoś czasu
Mmm piękny deser. Będzie idealny na lato 😉
Pycha zrobilam w niedzielę, wszystkim smakowało pytali o przepis:-)
Jakie to piękne, jakie to pyszne!
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com