Pancakes z masłem orzechowym.
Kto powiedział że śniadania mają być nudne ? Zdrowe i smaczne naleśniki z masłem orzechowym na dobry początek dnia.Puszyste, delikatne i bardzo sycące. Mój przepis na pankejk’i pokazuje że zdrowe wcale nie musi być nie smaczne. Polecam pełnowartościowe i pyszne idealne dla dzieci.
Składniki: na około 10 sztuk :
- 260g mąki pszennej
- 3-4 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) lub brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 165ml odtłuszczonego mleka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. W drugiej misce zmiksować jajko z mlekiem, masło orzechowe, ekstrakt z wanilii, dodać suche składniki. Całość zmiksować na gładką masę.
Patelnie przy pomocy kawałka kuchennego papierowego ręcznika natłuścić lekko olejem. Rozgrzać patelnie, nałożyć ciasto łyżką i smażyć 1-2 minuty,przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia.
Podawać z masłem orzechowym.
Tagi: cukier brzozowy, ksylitol, mąka pszenna, masło orzechowe, mleko, Pancakes z maslem orzechowym
Placuszki niestety wyszły zakalcowate, jakby za dużo maki,ale dałam mleko krowie, czy to może być przyczyną?
Witam placuszki są wilgotne może temu wydają się pani zakalcowate pozdrawiam
Wyglądają słodko :).
Pyszne placuszki 🙂
oj pyszne pozdrawiam