Co powiecie na taki deser? Moja rodzinka przepada za pancakesami. Szczególnie dzieci upodobały sobie te z dodatkiem syropu klonowego i świeżych owoców. Ostatnio zamarzyły nam się czekoladowe, co prawda przepis nie doszedł do skutku jednak akcent czekoladowy pozostał w postaci sosu czekoladowego. Wszystko jednak przed nami. Pancakes z tego przepisu są bardzo puszyste i delikatne. Sekret ich mega puszystości tkwi w tym, aby podczas łączenia suchych i mokrych składników nie mieszać ich za długo, parę grudek nie zaszkodzi).Jeżeli macie ochotę na owoce np. jagody, banany dodajcie je w trakcie smażenia placków. Pozostaje mi Wam życzyć smacznego. Polecam. Źródło przepisu: marthastewart.com.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki stołowe cukru
- 2 duże jajka
- 3 szklanki maślanki
- 50 g masła ( roztopionego)
Dodatkowo:
- sos czekoladowy*
- owoce np. jagody, pokrojone w kostkę banany
W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce zamieszać maślankę, jajka i roztopione masło. Suche składniki połączyć z mokrymi (nie mieszać za długo bo naleśniki nie wyjdą puszyste- parę grudek jest wskazane :-))). Odstawić na 15 min.
Patelnie natłuścić lekko tłuszczem, rozgrzać. Chochelką wlać porcje ciasta i smażyć naleśniki na średnio rozgrzanym ogniu, posypać jagodami (jeżeli używamy). Gdy zaczynają pojawiać się pękające bąbelki przewrócić naleśniki na drugą stroną. Smażyć przewrócone jeszcze ok 1-2 minut.
*Sos czekoladowy:
- 100g ciemnej czekolady
- 100ml śmietany kremówki
Czekoladę posiekać. W garnuszku podgrzewać śmietanę kremówkę i czekoladę do momentu aż czekolada się rozpuści a sos stanie się gładki.
Gorącym sosem polać naleśniki.
Tagi: cukier, mąka pszenna, maślanka, sos czekoladowy
Genialny pomysł z tą czekoladą. A ja tylko w standardach, czyli naleśniki posypane cukrem, lub oblane syropem klonowym. Dzięki za pomysł z czekoladą, iż ze należy to wymieszać ze śmietaną. Pytanie: a jaką czekoladę polecasz? Czy zwykła mleczna to najlepszy wybór? Pozdrawiam
Mnie najbardziej smakują z gorzką a z mleczną też będą smaczne 🙂 Pozdrawiam
Najlepsze z sosem czekoladowym:-)
wygląda cudownie! mniam!