Pancakes z maślanką

DSC_2409

Co powiecie na taki deser? Moja rodzinka przepada za pancakesami. Szczególnie dzieci upodobały sobie te z dodatkiem  syropu klonowego i świeżych owoców.  Ostatnio zamarzyły nam się czekoladowe, co prawda przepis nie doszedł do skutku jednak akcent czekoladowy pozostał w postaci sosu czekoladowego. Wszystko jednak przed nami.  Pancakes z tego przepisu są bardzo puszyste i delikatne.  Sekret ich mega puszystości tkwi w tym, aby podczas łączenia suchych i mokrych składników nie mieszać ich za długo, parę grudek nie zaszkodzi).Jeżeli macie ochotę na owoce np. jagody, banany dodajcie je w trakcie smażenia placków. Pozostaje mi Wam życzyć smacznego. Polecam. Źródło przepisu: marthastewart.com.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 2 duże jajka
  • 3 szklanki maślanki
  • 50 g masła ( roztopionego)

Dodatkowo:

  • sos czekoladowy*
  • owoce np. jagody, pokrojone w kostkę banany

W misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce zamieszać  maślankę, jajka i roztopione masło. Suche składniki połączyć z mokrymi (nie mieszać za długo bo naleśniki nie wyjdą puszyste- parę grudek jest wskazane :-))). Odstawić na 15 min.

Patelnie natłuścić lekko tłuszczem, rozgrzać. Chochelką wlać porcje ciasta i smażyć naleśniki na średnio rozgrzanym ogniu, posypać jagodami (jeżeli używamy). Gdy zaczynają pojawiać się pękające bąbelki przewrócić naleśniki na drugą stroną. Smażyć przewrócone jeszcze ok 1-2 minut.

*Sos czekoladowy:

  • 100g ciemnej czekolady
  • 100ml śmietany kremówki

Czekoladę posiekać. W garnuszku podgrzewać śmietanę kremówkę i czekoladę do momentu aż czekolada się rozpuści a sos stanie się gładki.

Gorącym sosem polać naleśniki.

Tagi: , , ,

komentarze 4

  1. PychotaWielka.pl 4 listopada 2014 at 10:38 Reply

    Genialny pomysł z tą czekoladą. A ja tylko w standardach, czyli naleśniki posypane cukrem, lub oblane syropem klonowym. Dzięki za pomysł z czekoladą, iż ze należy to wymieszać ze śmietaną. Pytanie: a jaką czekoladę polecasz? Czy zwykła mleczna to najlepszy wybór? Pozdrawiam

    • mariola1903 4 listopada 2014 at 19:10 Reply

      Mnie najbardziej smakują z gorzką a z mleczną też będą smaczne 🙂 Pozdrawiam

  2. pati 12 marca 2014 at 15:08 Reply

    Najlepsze z sosem czekoladowym:-)

  3. martawkuchni.blog.pl 9 marca 2014 at 16:44 Reply

    wygląda cudownie! mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize