Pancakes amerykańskie

DSC_0796

Witam po krótkiej przerwie urlopowej. Wracam wypoczęta, pełna energii i nowych pomysłów. Jedną z nich są amerykańskie pancakes. Amerykanie nie wyobrażą sobie bez nich śniadań. Obowiązkowo z syropem klonowym jak i również z bekonem. Lekkie i puszyste znikają w zawrotnym tempie. Moja propozycja na niedzielne śniadanko:-). 

 

Składniki na ciasto naleśnikowe ( ok 10 sztuk) :

  • 1 szklanka mąki*
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko

 

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju  ( do lekkiego natłuszczenia patelni)
  • syrop klonowy, dżem , nutella,  owoce ( według upodobań)

* Szklanka o pojemności 250ml 

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. W drugiej misce zmiksować jajko z mlekiem i olejem rzepakowym, dodać suche składniki. Całość zmiksować na gładką masę.

Patelnie przy pomocy kawałka kuchennego papierowego ręcznika natłuścić lekko olejem. Rozgrzać patelnie. Chochelką wylewać porcje ciasta i smażyć naleśniki na średnio rozgrzanym ogniu. Gdy zaczynają pojawiać się pękające bąbelki przewrócić naleśniki na drugą stroną. Smażyć przewrócone jeszcze ok 1-2 minut.

Podawać z syropem klonowym, dżemem, owocami.

komentarze 3

  1. Jola 14 kwietnia 2014 at 10:42 Reply

    Dzisiaj je robiłam sa przepyszne

  2. Cukiereczek 23 stycznia 2014 at 22:01 Reply

    Uwielbiam takie desery

  3. mariola1903 15 stycznia 2014 at 12:26 Reply

    ewa_ciasteczkowakraina
    2013/08/23 13:32:23
    Wspaniale podane pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize