Witam po krótkiej przerwie urlopowej. Wracam wypoczęta, pełna energii i nowych pomysłów. Jedną z nich są amerykańskie pancakes. Amerykanie nie wyobrażą sobie bez nich śniadań. Obowiązkowo z syropem klonowym jak i również z bekonem. Lekkie i puszyste znikają w zawrotnym tempie. Moja propozycja na niedzielne śniadanko:-).
Składniki na ciasto naleśnikowe ( ok 10 sztuk) :
- 1 szklanka mąki*
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 łyżka oleju ( do lekkiego natłuszczenia patelni)
- syrop klonowy, dżem , nutella, owoce ( według upodobań)
* Szklanka o pojemności 250ml
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. W drugiej misce zmiksować jajko z mlekiem i olejem rzepakowym, dodać suche składniki. Całość zmiksować na gładką masę.
Patelnie przy pomocy kawałka kuchennego papierowego ręcznika natłuścić lekko olejem. Rozgrzać patelnie. Chochelką wylewać porcje ciasta i smażyć naleśniki na średnio rozgrzanym ogniu. Gdy zaczynają pojawiać się pękające bąbelki przewrócić naleśniki na drugą stroną. Smażyć przewrócone jeszcze ok 1-2 minut.
Podawać z syropem klonowym, dżemem, owocami.
Dzisiaj je robiłam sa przepyszne
Uwielbiam takie desery
ewa_ciasteczkowakraina
2013/08/23 13:32:23
Wspaniale podane pyszności 🙂