Pączki z budyniem

Pączki z budyniem

Pączki z budyniem

Bombolini czyli tradycyjne  włoskie pączki nadziewane kremem budyniowym (crema pasticcera) lub kremem czekoladowym i obtoczone tradycyjnie cukrem. We Włoszech deser  jedzony na ciepło z filiżanka cappuccino czy latte smakuje wyśmienicie. Paczki są bardzo lekkie i puszyste. Po zjedzeniu paru bombolini nadal czujemy się lekko :-). Moja propozycja na tłusty czwartek- pączki z budyniem.

Składniki na pączki: około 24  sztuk

  • 500g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 160ml letniej wody
  • 8g suchych drożdży
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka rumu lub spirytusu
  • 1 łyżeczka startej skórki  z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 100g miękkiego masła

Składniki na krem budyniowy:

  • 80g cukru
  • szczypta soli
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 500ml mleka
  • 50g masła
  • 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Cukier wymieszać z suchymi drożdżami wlać letnią wodę (letnią nie za gorąca!!) wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż zaczną pojawiać się bąbelki (około 10 minut).

Jajka ubić mikserem. Masło pokroić w kosteczkę. Przesianą mąkę, jajka, rum, skórkę z cytryny i drożdże dodać do miski a następnie ciasto wyrabiać przez 5 minut ręcznie lub mikserem (końcówka z hakiem). Następnie dodać sól, masło i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ciasto ma być bardzo lepkie jeżeli będzie jednak za luźne można dodać trochę mąki)

Gotowe ciasto przełożyć do czystej posmarowanej lekko olejem  miski, przykryć folią spożywczą i zostawić  w ciepłym miejscu do podwojenia objętości 1,5h-2h.

Gdy ciasto wyrasta przygotować krem

krem:

W misce wymieszać cukier  z maką i szczyptą soli. W drugiej misce zmiksować mleko, żółtka i ekstrakt z wanilii. Masę z żółtek i mleka umieścić w garnuszku, dodać wymieszaną mąkę z cukrem, wymieszać wszystkie składniki. Następnie dodać pokrojone masło i podgrzewać na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż krem się zagotuje.

Następnie zmniejszyć ogień i gotować cały czas mieszając około 1 minuty aż powstanie gęsty budyń. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2  cm i szklanką wycinać okręgi o średnicy ok. 7 cm. Odłożyć na lekko oprószoną mąką blachę. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości  (około 25 min).

Tłuszcz rozgrzać. Smażyć pączki w 175C z obu stron na złoty kolor (dobrze jest użyć termometru cukierniczego do kontrolowania temperatury – zbyt niska spowoduje, że pączki wchłoną zbyt dużą ilość tłuszczu, natomiast w zbyt wysokiej z wierzchu się przypalą, a w środku pozostaną surowe) Układać na ręczniku papierowym i odsączyć z tłuszczu.

Gdy pączki lekko przestygną nadziewać rękawem cukierniczym z długą tylką do nadziewania. Nadziane pączki posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Pączki z budyniem

Tagi: , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize