Pączki z budyniem
Bombolini czyli tradycyjne włoskie pączki nadziewane kremem budyniowym (crema pasticcera) lub kremem czekoladowym i obtoczone tradycyjnie cukrem. We Włoszech deser jedzony na ciepło z filiżanka cappuccino czy latte smakuje wyśmienicie. Paczki są bardzo lekkie i puszyste. Po zjedzeniu paru bombolini nadal czujemy się lekko :-). Moja propozycja na tłusty czwartek- pączki z budyniem.
Składniki na pączki: około 24 sztuk
- 500g mąki pszennej
- 50g cukru
- 160ml letniej wody
- 8g suchych drożdży
- 3 jajka
- 1 łyżeczka rumu lub spirytusu
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 100g miękkiego masła
Składniki na krem budyniowy:
- 80g cukru
- szczypta soli
- 40g mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 500ml mleka
- 50g masła
- 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Cukier wymieszać z suchymi drożdżami wlać letnią wodę (letnią nie za gorąca!!) wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż zaczną pojawiać się bąbelki (około 10 minut).
Jajka ubić mikserem. Masło pokroić w kosteczkę. Przesianą mąkę, jajka, rum, skórkę z cytryny i drożdże dodać do miski a następnie ciasto wyrabiać przez 5 minut ręcznie lub mikserem (końcówka z hakiem). Następnie dodać sól, masło i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ciasto ma być bardzo lepkie jeżeli będzie jednak za luźne można dodać trochę mąki)
Gotowe ciasto przełożyć do czystej posmarowanej lekko olejem miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości 1,5h-2h.
Gdy ciasto wyrasta przygotować krem
krem:
W misce wymieszać cukier z maką i szczyptą soli. W drugiej misce zmiksować mleko, żółtka i ekstrakt z wanilii. Masę z żółtek i mleka umieścić w garnuszku, dodać wymieszaną mąkę z cukrem, wymieszać wszystkie składniki. Następnie dodać pokrojone masło i podgrzewać na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu aż krem się zagotuje.
Następnie zmniejszyć ogień i gotować cały czas mieszając około 1 minuty aż powstanie gęsty budyń. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 cm i szklanką wycinać okręgi o średnicy ok. 7 cm. Odłożyć na lekko oprószoną mąką blachę. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 25 min).
Tłuszcz rozgrzać. Smażyć pączki w 175C z obu stron na złoty kolor (dobrze jest użyć termometru cukierniczego do kontrolowania temperatury – zbyt niska spowoduje, że pączki wchłoną zbyt dużą ilość tłuszczu, natomiast w zbyt wysokiej z wierzchu się przypalą, a w środku pozostaną surowe) Układać na ręczniku papierowym i odsączyć z tłuszczu.
Gdy pączki lekko przestygną nadziewać rękawem cukierniczym z długą tylką do nadziewania. Nadziane pączki posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Tagi: drożdże, ekstrakt z wanilii, krem budyniowy, mąka ziemnaczana, masło, paczki z budyniem, skórka otarta z cytryny, starta skórka z limonki, wykorzystanie żółtek, żółtka
Dodaj komentarz