Pączki hiszpańskie

pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka to rożne nazwy tych samych pączków. Przygotowane z ciasta parzonego, mega puszyste, delikatne, rozpływają się w ustach. Słodyczy  dodaje pyszna  polewa lukrowa. Moja propozycja na tegoroczny tłusty czwartek. Pycha

Składniki na ciasto:(około 20 sztuk)

  • 200g mąki,
  • 100g masła,
  • 1 szklanka  (250ml) wody,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,

Składniki na polewę lukrową:

  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej  wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

W  garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Do rozpuszczonego masła z woda wsypać jednorazowo mąkę cały czas mieszając. Zmniejszyć płomień palnika i przy pomocy drewnianej łyżki lub rózgi mieszać energicznie aż powstanie gładkie, nie klejące się do ścianek naczynia ciasto. Ciasto przełożyć do miski i ostudzić. Do ostudzonego ciasta wbijać po jednym jajku cały czas  miksując. Ciasto przełożyć do szprycy. 

Za pomocą pędzelka posmarować arkusz papieru do pieczenia olejem. Na papierze do pieczenia wyciskać kółka ciasta o średnicy 6-7 cm. Nożyczkami wycinać kwadraty tak aby na każdym z nich znajdowało się pączek.

Olej rozgrzać w szerokim rondlu do około 180C. Okręgi (razem z papierem) włożyć na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Po minucie zsunąć papier ( bardzo łatwo odchodzi). Pączki smażyć około 4-5 minut z każdej strony. Wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej, odsączyć na ręczniku papierowym.

Cukier puder utrzeć z woda o sokiem z cytryny. Gotowym lukrem dekorować jeszcze ciepłe pączki.

Jeśli nie macie termometru, przeprowadźcie próbę temperatury wrzucając kawałek ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć i szybko wypłynie na powierzchnię tłuszczu, można smażyć.

DSC_7186

 

Tagi: , , , , , , ,

komentarze 2

  1. Jaglusia 23 lutego 2017 at 14:16 Reply

    One są przepyszne!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    • mariola1903 23 lutego 2017 at 15:03 Reply

      dziękuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize