Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka to rożne nazwy tych samych pączków. Przygotowane z ciasta parzonego, mega puszyste, delikatne, rozpływają się w ustach. Słodyczy dodaje pyszna polewa lukrowa. Moja propozycja na tegoroczny tłusty czwartek. Pycha
Składniki na ciasto:(około 20 sztuk)
- 200g mąki,
- 100g masła,
- 1 szklanka (250ml) wody,
- szczypta soli,
- 4 jajka,
Składniki na polewę lukrową:
- 150g cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- olej do smażenia
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Do rozpuszczonego masła z woda wsypać jednorazowo mąkę cały czas mieszając. Zmniejszyć płomień palnika i przy pomocy drewnianej łyżki lub rózgi mieszać energicznie aż powstanie gładkie, nie klejące się do ścianek naczynia ciasto. Ciasto przełożyć do miski i ostudzić. Do ostudzonego ciasta wbijać po jednym jajku cały czas miksując. Ciasto przełożyć do szprycy.
Za pomocą pędzelka posmarować arkusz papieru do pieczenia olejem. Na papierze do pieczenia wyciskać kółka ciasta o średnicy 6-7 cm. Nożyczkami wycinać kwadraty tak aby na każdym z nich znajdowało się pączek.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu do około 180C. Okręgi (razem z papierem) włożyć na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Po minucie zsunąć papier ( bardzo łatwo odchodzi). Pączki smażyć około 4-5 minut z każdej strony. Wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej, odsączyć na ręczniku papierowym.
Cukier puder utrzeć z woda o sokiem z cytryny. Gotowym lukrem dekorować jeszcze ciepłe pączki.
Jeśli nie macie termometru, przeprowadźcie próbę temperatury wrzucając kawałek ciasta. Jeśli zacznie skwierczeć i szybko wypłynie na powierzchnię tłuszczu, można smażyć.
Tagi: ciasto parzone, cukier puder, jajka, lukier, mąka pszenna, masło, sok z cytryny, woda
One są przepyszne!:)
https://jaglusia.wordpress.com/
dziękuje