Lody bananowe (bez maszyny)

Lody Bananowe

Lody bananowe (bez maszyny)

Co zrobić z bananami gdy są w pełni dojrzałe i zaczynają brązowieć?? Nic bardziej prostego – oszukane lody bananowe, ekspresowy deser w którym wykorzystujemy zamrożone wcześniej banany. Lody są przepyszne z dodatkiem zastygłego karmelu z orzeszkami i czekoladą. Deseru nie mrozimy ponownie , zjadamy zaraz po przygotowaniu wtedy jest najsmaczniejszy. Polecam

Składniki:

  • 30g cukru
  • 30g prażonych orzeszków ziemnych
  • 30g czekolady deserowej
  • 4 małe banany

Banany obrać i zamrozić .

Na patelni rozpuścić cukier ma się rozpuścić i zbrązowieć. Do rozpuszczonego cukru dodać orzeszki, zamieszać. Gorący karmel wyłożyć  na silikonową lub teflonową matę (gdy nie posiadamy użyjmy płaskiego talerza). Wyłożyć masę równomiernie ma powstać tafla. Pozostawić do wystudzenia.

Czekoladę rozpuścić.

W malakserze zmiksować banany. Gotowe banany wyłożyć do pucharków, dodać połamaną karmelową taflę i  wszystko polać czekolada. Mniam :-).

Lody Bananowe

Lody Bananowe

Lody Bananowe

Inspiracja: Good Food Magazine.

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize