Lody bananowe (bez maszyny)
Co zrobić z bananami gdy są w pełni dojrzałe i zaczynają brązowieć?? Nic bardziej prostego – oszukane lody bananowe, ekspresowy deser w którym wykorzystujemy zamrożone wcześniej banany. Lody są przepyszne z dodatkiem zastygłego karmelu z orzeszkami i czekoladą. Deseru nie mrozimy ponownie , zjadamy zaraz po przygotowaniu wtedy jest najsmaczniejszy. Polecam
Składniki:
- 30g cukru
- 30g prażonych orzeszków ziemnych
- 30g czekolady deserowej
- 4 małe banany
Banany obrać i zamrozić .
Na patelni rozpuścić cukier ma się rozpuścić i zbrązowieć. Do rozpuszczonego cukru dodać orzeszki, zamieszać. Gorący karmel wyłożyć na silikonową lub teflonową matę (gdy nie posiadamy użyjmy płaskiego talerza). Wyłożyć masę równomiernie ma powstać tafla. Pozostawić do wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić.
W malakserze zmiksować banany. Gotowe banany wyłożyć do pucharków, dodać połamaną karmelową taflę i wszystko polać czekolada. Mniam :-).
Inspiracja: Good Food Magazine.
Tagi: banany, cukier, czekolada, orzeszki ziemne
Dodaj komentarz