Orzechowiec
Orzechowiec czyli ciasto miodowe przełożone kremem budyniowym a wszystko pokryte grubą warstwą orzechów. Ciasto idealnie smakuje dwa dni po upieczeniu, kiedy blaty miodownika bardzo zmiękną a smaki się „przegryzą”. Dla mnie pycha!
Składniki na ciasto:
- 500g mąki
- 200g cukru
- 200g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki stołowe miodu
- 2 łyżeczki sody (rozpuścić w 2 łyżkach mleka)
Składniki na masę budyniową:
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 250 miękkiego masła lub masła roślinnego
Składniki na warstwę orzechową:
- 300g posiekanych orzechów włoskich
- 100g cukru
- 100g masła lub margaryny
- 2 łyżki miodu
Forma do pieczenia: prostokątna 25x35cm
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki, cukier i miód. Całość dobrze posiekać. Następnie dodać jajka i rozpuszczoną w mleku sodę. Ciasto szybko zagnieść i podzielić je na dwie części, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny.
Masło z cukrem gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.Następnie dodać grubo posiekane orzechy, wymieszać dokładnie, chwilkę gotować, odstawić.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszą cześć ciasta wstawić do piekarnika piec w 180 przez około 10 min. Wyjąć i wystudzić.
Drugą część ciasta rozwałkować, wyłożyć masę orzechową, wstawić do piekarnika, piec w 180c piec około 10 min. Wyjąć i wystudzić.
Ugotować budyń wg przepisu z 3 szklankami mleka. Zostawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać. Zmiksować całość na kremową masę.
Na ciasto (to bez masy orzechowej) wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem ciasta( z warstwą orzechów). Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Jednak najlepiej smakuje po 2 dniach leżakowania:-)
Poniżej filmik jak pokroić ciasto:-)
Tagi: boże narodzenie, budyń, budyń waniliowy, krem, masło, miód, Orzechowiec, orzechy
Dodaj komentarz