Oponki których przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Nie musimy się stresować czy ciasto wyrośnie czy nie. Wystarczy wyrobić ciasto , rozwałkować, powykrawać ciasto i usmażyć:-) Oponki z tego przepisu są przepyszne pulchne, najlepsze lekko ciepłe posypane cukrem pudrem. Polecam
Składniki na oponki ( ok 45 sztuk)*:
- 500g sera półtłustego
- 500g mąki
- mniejsze 1/2 szklanki cukru (ok 100g)
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1.5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu
- 250ml kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowe składniki:
- olej do smażenia ( do zimnego dodać kieliszek koniaku lub spirytusu)
- cukier puder do posypania oponek
Ser przepuścić przez praskę ( ja rozdrobniłam widelcem)
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser,wbić żółtka, dodać cukier,śmietanę,sodę i ocet.
Zagnieść ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować wyrobione ciasto na grubość maksymalnie 1-1,5 cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką.
Tak przygotowane oponki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do temperatury 180C (do zimnego oleju dodać kieliszek koniaku lub spirytusu ) z obu stron na złotu kolor.Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wycięte środki można zagnieść z pozostałym ciastem lub wrzucić do oleju, aby usmażyć małe serowe kuleczki.
1.
2.
3. 4.
Inspiracja: tutaj
Tagi: cukier waniliowy, mąka, ser biały, śmietana kwaśna
Robię identyczne wychodzą wyśmienite
Są przepyszne
Jutro zabieram się za ich pieczenie
Napisz jak wyszło.