Oponki serowe

DSC_5397-14

Oponki których przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Nie musimy się stresować czy ciasto wyrośnie czy nie. Wystarczy wyrobić ciasto , rozwałkować, powykrawać ciasto i usmażyć:-) Oponki z tego przepisu są przepyszne pulchne, najlepsze lekko ciepłe posypane cukrem pudrem. Polecam

Składniki na oponki ( ok 45 sztuk)*:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki
  • mniejsze 1/2 szklanki cukru (ok 100g)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowe składniki: 

  • olej do smażenia ( do zimnego dodać kieliszek koniaku lub spirytusu)
  • cukier puder do posypania oponek

Ser przepuścić przez praskę ( ja rozdrobniłam widelcem)

Przesianą mąkę  wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser,wbić żółtka, dodać cukier,śmietanę,sodę i ocet.
Zagnieść ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować wyrobione ciasto na grubość maksymalnie 1-1,5 cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką.

Tak przygotowane oponki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do temperatury 180C (do zimnego oleju dodać kieliszek koniaku lub spirytusu ) z obu stron na złotu kolor.Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 Wycięte środki można zagnieść z pozostałym ciastem lub wrzucić do oleju, aby usmażyć małe serowe kuleczki.

1.

IMG_0001

 

2. IMG_0002

3. IMG_0004-34.

IMG_0006

 

DSC_5398-3

Inspiracja: tutaj

 

Twarogowe słodkości 2

Tagi: , , ,

komentarze 4

  1. ANIA 10 lutego 2015 at 21:59 Reply

    Robię identyczne wychodzą wyśmienite

    • mariola1903 10 lutego 2015 at 22:00 Reply

      Są przepyszne

  2. grzegorz 10 lutego 2015 at 19:01 Reply

    Jutro zabieram się za ich pieczenie

    • mariola1903 10 lutego 2015 at 22:00 Reply

      Napisz jak wyszło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize