Odwrócone ciasto z gruszkami
Późny sobotni wieczór a nas nachodzi ochota na domowe ciasto 🙂 nic prostszego. Zapraszam na ciasto, które upieczemy w patelni. Nie potrzebujemy do jego przygotowania miksera ani formy do pieczenia. Smakuje wyśmienicie, karmelizowane gruszki jest aromatyczne i bardzo wilgotne. Podawane na ciepło lub zimno z porcją bitej śmietany. Polecam
Forma do pieczenia: patelnia o średnicy 26cm (patelnia nadająca się do użycia w piekarniku)
Składniki:
- 75g masła
- 125g brązowego cukru
- 4 gruszki
- 150g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 150g cukru
- 4 jajka
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- Forma do pieczenia: patelnia o średniicy 26cm
Piekarnik rozgrzać do 180C.
Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Jedna gruszkę pokroić w kostkę, pozostałe pokroić na ósemki.
Na patelni roztopić masło, dodać cukier, podgrzewać na małym ogniu do momentu aż cukier się roztopi. Odstawić z palnika. Obrane i pokrojone w ósemki gruszki ułożyć w okręgu na patelni.
Do miski dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, sól i cukier. W drugiej misce umieścić wszystkie mokre składniki (jajka, olej ). Suche składniki wymieszać z mokrymi, dodać skórkę startą z pomarańczy i pokrojoną gruszkę, ponowie wymieszać. Masę wylać na gruszki. Patelnię włożyć do piekarnika i piec 40 min do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć wystudzić około 5 min. Następnie przyłóż talerz do patelni i szybko obróć ciasto.
Tagi: cukier brązowy, cynamon, gruszki, karmelizowane gruszki, Odwrocone ciasto z gruszkami, owoce, skórka otarta z pomarańczy, soda oczyszczona
Dodaj komentarz