Muffinki z rodzynkami
Przepis na te cudeńka dostałam od koleżanki. Sama receptura został wyróżniony w paru konkursach. Jedne z lepszych jakie jadłam, puszyste, wilgotne z nasączonymi rodzynkami jeszcze lepsze na drugi dzień. Polecam.
Składniki: ( 12 sztuk dużych muffinek)
- 300g rodzynek
- 1 szklanka mocnej herbaty
- sok z jednej cytryny
- 225 ml mleka
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 225g masła
- 375g mąki pszennej
- 225 jasnego brązowego cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki na polewę:
- pozostała herbata z cytryną z rodzynek
- cukier puder
Do przygotowanej herbaty dodać sok z cytryny. Do rondelka dodać rodzynki, wlać herbatę z cytryną i podgrzewać do momentu aż rodzynki napęcznieją.Rodzynki przecedzić i wystudzić a herbatę pozostawić do przygotowania polewy,
Masło roztopić.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Do miski dodać roztopione masło, brązowy cukier i jajka wszystkie składniki zmiksować. Dodać mleko, skórkę otartą z cytryny, miksować do momentu połączenia się składników.
W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy wystudzone rodzynki i ponownie delikatnie mieszamy ( nie za długo bo wyjdą zbite i nie wyrosną).
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości (moje papilotki były dość duże na jedną przypadło 3 łyżki stołowe masy. Piec w 170C przez 25 min. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.
Do pozostałej herbaty dodać cukier puder i ucierać lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Sprawdź czy lukier nie jest za rzadki. Jeśli jest, dodaj odrobinę cukru pudru.
Tak przygotowanym lukrem polukrować muffinki.
Tagi: cukier brązowy, herbata, lukier, mąka pszenna, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, rodzynki, skórka otarta z cytryny, sok z cytryny
Dodaj komentarz