Przychodzi taki dzień w którym mamy ochotę na deser z owocami taki idealny do kubka herbaty. Co robimy?? Ja muffinki . Świat na ich punkcie oszalał i moja rodzinka też. Poniżej przedstawiam przepis bazowy. Muffinki z tego przepisu wychodzą przepyszne, słodkie, wilgotne i bardzo aromatyczne. Polecam :-). Źródło przepisu: „Avoca Tea Time”
Składniki na muffiny 15 sztuk:
- 450g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 225 g cukru
- 225 ml mleka
- 2 jajka
- 225 g masła
- 200g borówki amerykańskiej, jagód, możemy również uzyć (200g malin lub 1 gruszkę obraną i pokrojoną w kostkę)
W garnuszku roztopić masło z mlekiem. Podgrzewać do momentu roztopienia się masła. Odstawić i wystudzić.W misce połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Do suchych składników wlać roztopione masło z mlekiem i jajka. Mieszać do momentu połączenia się składników (pamiętajmy nie mieszać masy za długo bo wyjdą zbite i nie wyrosną). Do wymieszanych składników dodać borówki amerykańskie i ponownie delikatnie zamieszać.
Piec w 180ºC przez 20 min. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić. Smacznego:-)
Mam tylko jedno pytanie 😉
Czy ta temperatura jest podana dla pieczenia z termoobiegiem czy bez? Nie wiem czy zmniejszać temperaturę.
Witam Ja piekłam w tej temperaturze z termoobiegiem , pozdrawiam
Zrobiłam wszystko wg. przepisu, wyszły przepyszne 🙂
Witam,
Czy mogę dodać kakao do ciasta? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
Witam Cię przepraszam że tak późno odpisuje na twoje zapytanie ale dopiero teraz mam pełny dostęp do internetu. Nie robiłam tych muffinów z kakao ale proponuje zrobić tak. Z odważonej ilości mąki odebrać 3-4 łyżki mąki i dodać w zamian kakao. Pozdrawiam serdecznie
właśnie je robię, dodałam jeszcze trochę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem 🙂 Zastanawiam się jaki masz rozmiar foremek, moje są silikonowe dość wąskie i wysokie (ikea) Wyszło z nich 12 szt. z dużym ‚grzybem’ u góry:) ostatnim razem wyszły lekko niedopieczone w środku, dlatego też się zastanawiam jaki rozmiar foremek jest optymalny. Dziś na wszelki wypadk wydłużam nieco czas pieczenia. Pozdrawiam!!! 🙂
Witam jeżeli używasz silkonowych foremki nie używałabym już papilotek. Napełnij je do 2/3 wysokości, niestety czas pieczenia zależy od piekarnika super sprawdza sie metoda do suchego patyczkach jak jest suchy bez okruszkow to muffinki sa gotowe. Pozdrawiam
Przepyszne! pierwszy raz robiłam z jagodami, a następnym razem z gruszkami i dodałam trochę cynamonu, również wyszły znakomite 🙂
Cieszę się że smakowały:-)
Piękne zdjęcia, a muffinki na pewno bardzo smaczne.
Serdedczności;-)
Nic nie szkodzi , biore sie za pieczenie 🙂
Już poprawiła przepraszam za pomyłkę
Ale smakołyki 🙂
Zapowiadaja sie bardzo apetycznie, tylko nie moge znalezc : jak dlugo i w jakiej tempereturze mam piec 🙁
20 minut w tem. 180 stopni .
Babeczki w piekarniku. Zawsze wychodzi mi więcej niż 12 ( foremki w serduszka <– nie lubie jak cos wystaje po wypieczeniu) szukałam takiego przepisu. Były inne wymyślne. Ale ten jest prosty, idealny, smaczny.