Muffiny z jagodami

DSC_2344-3

Przychodzi taki dzień w którym mamy ochotę na deser z owocami taki idealny do kubka herbaty. Co robimy?? Ja  muffinki . Świat na ich punkcie oszalał i moja rodzinka też. Poniżej przedstawiam przepis bazowy. Muffinki z tego przepisu wychodzą przepyszne, słodkie, wilgotne i bardzo aromatyczne. Polecam :-). Źródło przepisu: „Avoca Tea Time”

Składniki na muffiny 15 sztuk:

  • 450g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 225 g cukru
  • 225 ml mleka
  • 2 jajka
  • 225 g masła
  • 200g borówki amerykańskiej, jagód,  możemy również uzyć  (200g malin lub  1 gruszkę obraną i pokrojoną w kostkę)

W garnuszku roztopić masło z mlekiem. Podgrzewać do momentu roztopienia się masła. Odstawić i wystudzić.W  misce połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Do suchych składników wlać roztopione masło z mlekiem i jajka. Mieszać do momentu połączenia się składników (pamiętajmy nie mieszać masy za długo bo wyjdą zbite i nie wyrosną). Do wymieszanych składników dodać borówki amerykańskie  i ponownie delikatnie zamieszać.

Piec w 180ºC przez 20 min. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić. Smacznego:-)

DSC_2345

 

DSC_2338

 

komentarzy 16

  1. Rias 4 sierpnia 2014 at 10:25 Reply

    Mam tylko jedno pytanie 😉
    Czy ta temperatura jest podana dla pieczenia z termoobiegiem czy bez? Nie wiem czy zmniejszać temperaturę.

    • mariola1903 4 sierpnia 2014 at 11:31 Reply

      Witam Ja piekłam w tej temperaturze z termoobiegiem , pozdrawiam

  2. Arianowa 27 lipca 2014 at 06:06 Reply

    Zrobiłam wszystko wg. przepisu, wyszły przepyszne 🙂

  3. Paulina 26 lipca 2014 at 21:59 Reply

    Witam,
    Czy mogę dodać kakao do ciasta? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

    • mariola1903 5 sierpnia 2014 at 09:06 Reply

      Witam Cię przepraszam że tak późno odpisuje na twoje zapytanie ale dopiero teraz mam pełny dostęp do internetu. Nie robiłam tych muffinów z kakao ale proponuje zrobić tak. Z odważonej ilości mąki odebrać 3-4 łyżki mąki i dodać w zamian kakao. Pozdrawiam serdecznie

  4. Ruby Soho 24 lipca 2014 at 13:40 Reply

    właśnie je robię, dodałam jeszcze trochę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem 🙂 Zastanawiam się jaki masz rozmiar foremek, moje są silikonowe dość wąskie i wysokie (ikea) Wyszło z nich 12 szt. z dużym ‚grzybem’ u góry:) ostatnim razem wyszły lekko niedopieczone w środku, dlatego też się zastanawiam jaki rozmiar foremek jest optymalny. Dziś na wszelki wypadk wydłużam nieco czas pieczenia. Pozdrawiam!!! 🙂

    • mariola1903 25 lipca 2014 at 13:00 Reply

      Witam jeżeli używasz silkonowych foremki nie używałabym już papilotek. Napełnij je do 2/3 wysokości, niestety czas pieczenia zależy od piekarnika super sprawdza sie metoda do suchego patyczkach jak jest suchy bez okruszkow to muffinki sa gotowe. Pozdrawiam

  5. Julia 6 lipca 2014 at 13:01 Reply

    Przepyszne! pierwszy raz robiłam z jagodami, a następnym razem z gruszkami i dodałam trochę cynamonu, również wyszły znakomite 🙂

    • mariola1903 6 lipca 2014 at 20:09 Reply

      Cieszę się że smakowały:-)

  6. Halina 27 marca 2014 at 19:10 Reply

    Piękne zdjęcia, a muffinki na pewno bardzo smaczne.
    Serdedczności;-)

  7. Gabriela 19 lutego 2014 at 15:02 Reply

    Nic nie szkodzi , biore sie za pieczenie 🙂

  8. Mariola19 19 lutego 2014 at 14:18 Reply

    Już poprawiła przepraszam za pomyłkę

  9. domowacukierniaewy.blox.pl 19 lutego 2014 at 10:24 Reply

    Ale smakołyki 🙂

  10. Gabriela 19 lutego 2014 at 09:33 Reply

    Zapowiadaja sie bardzo apetycznie, tylko nie moge znalezc : jak dlugo i w jakiej tempereturze mam piec 🙁

    • Azkadeliia 27 lipca 2014 at 15:51 Reply

      20 minut w tem. 180 stopni .

    • Azkadeliia 27 lipca 2014 at 15:53 Reply

      Babeczki w piekarniku. Zawsze wychodzi mi więcej niż 12 ( foremki w serduszka <– nie lubie jak cos wystaje po wypieczeniu) szukałam takiego przepisu. Były inne wymyślne. Ale ten jest prosty, idealny, smaczny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize