Muffiny z jagodami

DSC_2344-3

Przychodzi taki dzień w którym mamy ochotę na deser z owocami taki idealny do kubka herbaty. Co robimy?? Ja  muffinki . Świat na ich punkcie oszalał i moja rodzinka też. Poniżej przedstawiam przepis bazowy. Muffinki z tego przepisu wychodzą przepyszne, słodkie, wilgotne i bardzo aromatyczne. Polecam :-). Źródło przepisu: „Avoca Tea Time”

Składniki na muffiny 15 sztuk:

  • 450g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 225 g cukru
  • 225 ml mleka
  • 2 jajka
  • 225 g masła
  • 200g borówki amerykańskiej, jagód,  możemy również uzyć  (200g malin lub  1 gruszkę obraną i pokrojoną w kostkę)

W garnuszku roztopić masło z mlekiem. Podgrzewać do momentu roztopienia się masła. Odstawić i wystudzić.W  misce połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Do suchych składników wlać roztopione masło z mlekiem i jajka. Mieszać do momentu połączenia się składników (pamiętajmy nie mieszać masy za długo bo wyjdą zbite i nie wyrosną). Do wymieszanych składników dodać borówki amerykańskie  i ponownie delikatnie zamieszać.

Piec w 180ºC przez 20 min. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić. Smacznego:-)

DSC_2345

 

DSC_2338

 

komentarzy 16

  1. Rias 4 sierpnia 2014 at 10:25 Reply

    Mam tylko jedno pytanie 😉
    Czy ta temperatura jest podana dla pieczenia z termoobiegiem czy bez? Nie wiem czy zmniejszać temperaturę.

    • mariola1903 4 sierpnia 2014 at 11:31 Reply

      Witam Ja piekłam w tej temperaturze z termoobiegiem , pozdrawiam

  2. Arianowa 27 lipca 2014 at 06:06 Reply

    Zrobiłam wszystko wg. przepisu, wyszły przepyszne 🙂

  3. Paulina 26 lipca 2014 at 21:59 Reply

    Witam,
    Czy mogę dodać kakao do ciasta? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

    • mariola1903 5 sierpnia 2014 at 09:06 Reply

      Witam Cię przepraszam że tak późno odpisuje na twoje zapytanie ale dopiero teraz mam pełny dostęp do internetu. Nie robiłam tych muffinów z kakao ale proponuje zrobić tak. Z odważonej ilości mąki odebrać 3-4 łyżki mąki i dodać w zamian kakao. Pozdrawiam serdecznie

  4. Ruby Soho 24 lipca 2014 at 13:40 Reply

    właśnie je robię, dodałam jeszcze trochę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem 🙂 Zastanawiam się jaki masz rozmiar foremek, moje są silikonowe dość wąskie i wysokie (ikea) Wyszło z nich 12 szt. z dużym ‚grzybem’ u góry:) ostatnim razem wyszły lekko niedopieczone w środku, dlatego też się zastanawiam jaki rozmiar foremek jest optymalny. Dziś na wszelki wypadk wydłużam nieco czas pieczenia. Pozdrawiam!!! 🙂

    • mariola1903 25 lipca 2014 at 13:00 Reply

      Witam jeżeli używasz silkonowych foremki nie używałabym już papilotek. Napełnij je do 2/3 wysokości, niestety czas pieczenia zależy od piekarnika super sprawdza sie metoda do suchego patyczkach jak jest suchy bez okruszkow to muffinki sa gotowe. Pozdrawiam

  5. Julia 6 lipca 2014 at 13:01 Reply

    Przepyszne! pierwszy raz robiłam z jagodami, a następnym razem z gruszkami i dodałam trochę cynamonu, również wyszły znakomite 🙂

    • mariola1903 6 lipca 2014 at 20:09 Reply

      Cieszę się że smakowały:-)

  6. Halina 27 marca 2014 at 19:10 Reply

    Piękne zdjęcia, a muffinki na pewno bardzo smaczne.
    Serdedczności;-)

  7. Gabriela 19 lutego 2014 at 15:02 Reply

    Nic nie szkodzi , biore sie za pieczenie 🙂

  8. Mariola19 19 lutego 2014 at 14:18 Reply

    Już poprawiła przepraszam za pomyłkę

  9. domowacukierniaewy.blox.pl 19 lutego 2014 at 10:24 Reply

    Ale smakołyki 🙂

  10. Gabriela 19 lutego 2014 at 09:33 Reply

    Zapowiadaja sie bardzo apetycznie, tylko nie moge znalezc : jak dlugo i w jakiej tempereturze mam piec 🙁

    • Azkadeliia 27 lipca 2014 at 15:51 Reply

      20 minut w tem. 180 stopni .

    • Azkadeliia 27 lipca 2014 at 15:53 Reply

      Babeczki w piekarniku. Zawsze wychodzi mi więcej niż 12 ( foremki w serduszka <– nie lubie jak cos wystaje po wypieczeniu) szukałam takiego przepisu. Były inne wymyślne. Ale ten jest prosty, idealny, smaczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize