Muffiny czekoladowe

DSC_2469-2

Pierwszą cukiernie Hummingbird Bakery  otwarto w Notting Hill w 2004. Wypieki w stylu amerykańskim szybko zyskały popularność co pozwoliło na otwarcie kolejnych oddziałów min. w  Londynie, Soho,Spitalfields. Na dzień dzisiejszy Hummingbird Bakery może poszczycić się dwoma oddziałami w samym Dubaju. W czym tkwi sukces?? Tarek Malouf założyciel wyszedł z koncepcją cukierni która miała w Londynie w sposób autentyczny oddać smak i styl pieczenia w stylu amerykańskim. Dodatkowo każda cukiernia posiada własną kuchnię gdzie wykwalifikowani cukiernicy i dekoratorzy przygotowują wypieki na zamówienie. Przez co  zamawiane ciasta, ciasteczka i babeczki są świeże i najlepszej jakości. Wypieki nie są objęte żadną tajemnica. Z sukcesem powstawały kolejne cieszące się ogromną popularnością książki z przepisami cukierni.

Pierwszym i mam nadzieję nie ostatnim przepisem na blogu tej cukierni są czekoladowe muffinki. Ekstremalnie czekoladowe, wilgotne dla czekoholików idealne. Jeżeli nie przepadacie  za gorzką czekoladą możecie zastąpić ją mleczną lub wymieszć  np. mleczną i białą. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Ja swoją następnego dnia lekko podgrzałam w piekarniku. Boskie:-)

Składniki na muffiny (12 sztuk):

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki
  • 6 łyżek stołowych kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mleka
  • 150g masła (roztopionego)
  • 115g ciemnej czekolady dobrej jakości drobno posiekanej lub groszków czekoladowych

Piekarnik rozgrzać do 175ºC. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.

W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W misie miksera ubić jajka z cukrem na gładką i puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii. Do masy jajecznej dodawać stopniowo i na przemian wymieszaną mąkę i mleko. Na końcu wlać roztopione masło i dodać drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać krótko do połączenia się składników.

Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15-17 minut, do czasu aż muffiny urosną a wsadzony patyczek wyjmiemy czysty bez okruszków.

Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić. Najlepiej smakują cieple.

DSC_2466

DSC_2467-2

Źródło inspiracji: ” Hummingbird Bakery Cookbook

 

Tagi: , , , , , , ,

komentarze 4

  1. iza 20 marca 2014 at 08:24 Reply

    ale pyszności mniammmm

  2. domowacukierniaewy.blox.pl 15 marca 2014 at 17:25 Reply

    Mmm ile czekolady w jednej babeczce 🙂 Uwielbiam!

  3. napiecyku 14 marca 2014 at 18:49 Reply

    Oooo..jak miło trafić na bloga na tym samym, szablonie…babeczki moje ulubione, wyglądają pysznie:))

  4. Liwka 14 marca 2014 at 11:17 Reply

    Wyglądają naprawdę przepysznie i zachęcająco, i jak tu wytrzymać w postanowieniach ? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize