Muffinki z kremem czekoladowym
Przepis na muffinki przetestowałam już dawno a pochodzi on z książki Hummingbird Bakery. Cukiernia pod tą nazwą powstała w 2004r w Londynie. Na dzień dzisiejszy Hummingbird Bakery może poszczycić się dwoma oddziałami w samym Dubaju. W czym tkwi sukces?? Tarek Malouf założyciel wyszedł z koncepcją cukierni która miała w Londynie w sposób autentyczny oddać smak i styl pieczenia w stylu amerykańskim. Dodatkowo każda cukiernia posiada własną kuchnię gdzie wykwalifikowani cukiernicy i dekoratorzy przygotowują wypieki na zamówienie. Przez co zamawiane ciasta, ciasteczka i babeczki są świeże i najlepszej jakości. Wypieki nie są objęte żadną tajemnica. Z sukcesem powstawały kolejne cieszące się ogromną popularnością książki z przepisami cukierni. Tak że poniższy przepis to autentyczny przepis na pyszne amerykańskie muffiny z kawałkami czekolady. bardzo czekoladowe bardzo pyszne. Ja swoje ze względu na małą uroczystość w domu postanowiłam przyozdobić delikatnie kremem. pomysł był bardzo spontaniczny jak i przygotowanie samych muffinów. Do przygotowania kremu użyłam serka który zalegał w lodówce i masła.Aby uzyskać czekoladowy smak wsypałam trochę kakao. Krem wyszedł bardzo pyszny, całość wyśmienicie. Muffiny przyozdobiłam kawałkami truskawek. Zapraszam po przepis.
Składniki na muffiny (12 sztuk):
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki
- 6 łyżek stołowych kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mleka
- 150g masła (roztopionego)
- 115g ciemnej czekolady dobrej jakości drobno posiekanej lub groszków czekoladowych
Składniki na krem czekoladowy:
- 250 g serka typu Philadelphia
- 80g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
babeczki
Piekarnik rozgrzać do 175ºC. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W misie miksera ubić jajka z cukrem na gładką i puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii. Do masy jajecznej dodawać stopniowo i na przemian wymieszaną mąkę i mleko. Na końcu wlać roztopione masło i dodać drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać krótko do połączenia się składników.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15-17 minut, do czasu aż muffiny urosną a wsadzony patyczek wyjmiemy czysty bez okruszków.
Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić. Najlepiej smakują cieple.
krem
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek i miksować, aż powstanie gładka, puszysta masa, dodać kakao. Doprawić cukrem do smaku gdy będzie mało słodkie.
Gotowy krem przełożyć do szprycy.
Kremem ozdobić babeczki. Ja użyłam tylki do dekoracji Wilton 1M.
Przyozdobić kawałkami truskawek lub innych owoców.
Tagi: ciemna czekolada, groszki czekoladowe, kakao, kawałki czekolady, masło, serek kremowy, serek mascarpone
Wyglądają wspaniale, lecę do kuchni, papa