Mięciutkie, wilgotne z przepyszną kruszonką. Smak gruszki, cynamonu i imbiru przywołuje jesienno- zimowe klimaty. Mąż stwierdził, że są po prostu przepyszne 🙂 Polecam
Gdy masa na muffinki wyjdzie sucha ( zależy to od wilgotności mąk i wielkości jajek) dodajmy trochę mleka.
Składniki na muffinki (ok 12 sztuk standardowych muffinek)*
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 cukru ( ja proponuje dać troszkę mniej)
- 1/4 szklanki jogurtu lub śmietany
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ok 2-3 gruszek obranych i pokrojonych w drobną kostkę.
- *** ok 30ml mleka tylko ( gdy masa będzie za sucha) masa na muffinki ma być gęsta, nie za rzadka )
Składniki na kruszonkę:
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki zimnego masła
- 2 łyżki maki pszennej
* Ja piekłam muffiny w dużych papilotkach podwoiłam ilość składników w przepisie aby uzyskać 12 sztuk.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki . W drugiej misce dodać wszystkie mokre składniki tj: jajko, jogurt, olej, ekstrakt z wanilii. Suche składniki wymieszać z mokrymi, mieszać do momentu ich połączenia ( jeżeli masa będzie za sucha dolać mleka!!!). Dodać pokrojone gruszki i ponownie wymieszać.
Składniki na kruszonkę połączyć, rozcierać między palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Masę wyłożyć do 2/3 wielkości papilotek, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec w 200C przez 20 min.
Tagi: cukier brązowy, cynamon, gruszka, imbir, jabłka, mąka pszenna, olej
Wyglądają
Wyglądają fantastycznie – dawno już nie robiłem muffinek więc chyba się skuszę na nową wersje 😉
robiłam wyszły przepyszne polecam 🙂
Bardzo smakowite muffinki 🙂
Oooo, znalazłam Cię 🙂 Lubię muffinki….zapachniało aż u mnie 🙂
Pamiętam ten sam szablom:-) Pozdrawiam
Idealne na podwieczorek, bardzo lubię muffinki z owocami 🙂