Przedstawiam podstawowy przepis na muffinki. Zawsze się udaje a muffinki są przepyszne.Ważne jest zapamiętanie paru zasad udanych muffinków:
- Składniki mają mieć temperaturę pokojową.
- Nie mieszać składników zbyt długo- ciasto ma mieć grudki. Jeżeli będziemy mieszać zbyt długo wyjdą ciężkie i gęste.
- Jeśli w przepisie zamienimy 1 szklankę mleka w 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany, muffinki wyjdą bardziej wilgotne.
- Aby uzyskać zdrowsza wersję muffinów dodajemy zamiast 2 szklanek mąki 1 szklankę płatków owianych i 1 1/4 szklanki mąki. Cukier biały zastąpić brązowym a olej zwykły kokosowym.
- Razowe muffinki przygotujemy dodając 1 szklankę mąki pszennej i 3/4 szklanki razowej.
- Aby urozmaicić smak muffinów do przygotowanego ciasta możemy dodać np.
- 100g posiekanej czekolady
- 1 szklankę jagód
- 1 szklankę rodzynek czy innych suszonych owoców
- 1 szklanka drobno pokrojonych jabłek lub gruszek z odrobiną cynamonu.
Składniki na muffinki: (około 12-14 muffinków)
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka lub na bardziej wilgotne proponuje 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
- 1/4 szklanki oleju lub masła
- 2 jajka
Dodatki
- 100g posiekanej czekolady (białej, gorzkiej lub mlecznej)
- 1 szklankę jagód, pokrojonych w kostke truskawek, malin
- 1 szklankę rodzynek czy innych suszonych owoców
- 1 szklanka drobno pokrojonych jabłek lub gruszek z odrobiną cynamonu.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej dodać jajka, olej, mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać dodatki (np. czekoladę , owoce) i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto rozłożyć do papilotek (12 sztuk). Piec przez 25 min, muffinki mają mieć złoty kolor. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić. Smacznego:-)
Tagi: czekolada, jogurt, mąka pszenna, mąka razowa, maliny, masło, mleko, olej, olej kokosowy, owoce, płatki owsiane, rodzynki, śmietana
Rewelacja! Łatwe w przygotowaniu, szybkie, a jakie smaczne 🙂 Jak dotąd najlepszy przepis na babeczki ze wszystkich, które próbowałam. Pozdrawiam smacznie!
Cieszę się bardzo pozdrawiam
U mnie zakalec. To już któryś przepis z kolei na babeczki o zawsze wychodzi zakalec. Ciasta inne wychodzą dobrze. Mam pecha. Najgorsze rozczarowanie dzieci, które czekały a tu kosz.
Bardzo mi przykro proszę pamiętać że przy muffinkach nie potrzeba długo mieszać składników tylko do połączenia, pozdrawiam
Urodzinowe muffinki wyszły bardzo dobre,tylko piekłyśmy z córką 5 min.krócej. Wyszło nam 16 sztuk.
Czy może być słodka śmietana 18% lub 12%?
Może być jogurt lub mleko
Witam, szklanka to 250ml?
Tak 350 pozdrawiam
Wyszły cudowne, idealne 🙂 Zrobilam z malinką i plasterkiem banana. Nastepnym razem malina z białą czekoladą i banan z ciemną 🙂
A u mnie pyszne ale nie chcą odkleić się od papilotek ?
Zrobiłam, jak dla mnie ( zrobiłam wersję pół na pół jogurt i mleko) ciasto wyszło troszkę za gęste, dodałam mleka. Wyszły bardzo dobre. U siebie dodałam do środka marmoladę różaną. Córce i mężowi smakowały:)
nie napisalas w ilu stopniach piec
juz widze, 180
Super pozdrawiam 🙂
To że zamienisz zwykły olej kokosowy nic nie da. Nieafinowany i tak po pieczeniu ma zero wartości, a nierafinowany nie ma ich od samego początkum . Zamiana cukru na trzcinowy nie daje zupełnie nic. Przetworzone cukry proste tu i tu, czysty marketing. Jeśli chcecie jeść zdrowo, jedzcie zdrowo, jak macie ochotę na niezdrową przekąskę to nie ma żadnych przeszkód. Ale nie ma potrzeby udawać, że to jest zdrowe 🙂
Pozdrawiam
Witam
I to że dodaje płatki owsiane zamiast mąki to też źle płatki pewnie są też niezdrowe. Proponuje przestać jeść żeby było zdrowo:-) Pozdrawiam
To prawda. Witaminy w wysokich temperaturach po prostu się rozkładają, a cukier trzcinowy naprawdę jest identyczny jak ten zwykły. To tak jak w robieniu pizzy: wszystkie przepisy radzą do ciasta dodać oliwę, podczas gdy zwykły rzepakowy zadziała tak samo; po prostu Włosi żyjący w ciepłym klimacie mają oliwę jako zwykły olej. Opłaca się ją jeść tylko na surowo i wtedy rzeczywiście zachowa swoje cenne składniki.
Dziękuję świetny, prosty, szybki przepis… Za każdym razem wychodzą 🙂 dzieci je uwielbiają… Mniam
Ja swoje najbardziej lubię z dodatkiem jogurty, który nadaje im wilgotną konsystencję. Pozdrawiam
Witam, a co z cukrem kiedy dodać ??
Dodać do suchych składników