Muffinki przepis podstawowy

muffinki

Przedstawiam podstawowy przepis na muffinki. Zawsze się udaje a muffinki są przepyszne.Ważne jest zapamiętanie paru zasad udanych muffinków:

  • Składniki mają mieć temperaturę pokojową.
  • Nie mieszać składników zbyt długo- ciasto ma mieć grudki. Jeżeli będziemy mieszać zbyt długo wyjdą ciężkie i gęste.
  • Jeśli w przepisie zamienimy 1 szklankę mleka w 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany, muffinki wyjdą bardziej wilgotne.
  • Aby uzyskać zdrowsza wersję muffinów dodajemy zamiast 2 szklanek mąki 1 szklankę płatków owianych i 1 1/4 szklanki mąki. Cukier biały zastąpić brązowym a olej zwykły kokosowym.
  • Razowe muffinki przygotujemy dodając 1 szklankę mąki pszennej i 3/4 szklanki razowej.
  • Aby urozmaicić smak muffinów do przygotowanego ciasta możemy dodać np.
  1. 100g posiekanej czekolady
  2.  1 szklankę jagód
  3. 1 szklankę rodzynek czy innych suszonych owoców
  4. 1 szklanka drobno pokrojonych jabłek lub gruszek z odrobiną cynamonu.

 

 Składniki na muffinki: (około 12-14 muffinków)

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka lub na bardziej wilgotne proponuje 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
  • 1/4 szklanki oleju lub masła
  • 2 jajka

Dodatki

  • 100g posiekanej czekolady (białej, gorzkiej lub mlecznej)
  • 1 szklankę jagód, pokrojonych w kostke truskawek, malin 
  • 1 szklankę rodzynek czy innych suszonych owoców
  • 1 szklanka drobno pokrojonych jabłek lub gruszek z odrobiną cynamonu.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej dodać jajka, olej, mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać dodatki (np. czekoladę , owoce) i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto rozłożyć do papilotek  (12 sztuk). Piec przez 25 min, muffinki mają mieć złoty kolor. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić. Smacznego:-)

muffinki

muffinki

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

komentarze 22

  1. Kate 2 października 2019 at 11:00 Reply

    Rewelacja! Łatwe w przygotowaniu, szybkie, a jakie smaczne 🙂 Jak dotąd najlepszy przepis na babeczki ze wszystkich, które próbowałam. Pozdrawiam smacznie!

    • mariola1903 11 listopada 2019 at 10:00 Reply

      Cieszę się bardzo pozdrawiam

  2. EWELINA 8 marca 2019 at 15:48 Reply

    U mnie zakalec. To już któryś przepis z kolei na babeczki o zawsze wychodzi zakalec. Ciasta inne wychodzą dobrze. Mam pecha. Najgorsze rozczarowanie dzieci, które czekały a tu kosz.

    • mariola1903 26 marca 2019 at 18:11 Reply

      Bardzo mi przykro proszę pamiętać że przy muffinkach nie potrzeba długo mieszać składników tylko do połączenia, pozdrawiam

  3. Maria 12 listopada 2018 at 18:23 Reply

    Urodzinowe muffinki wyszły bardzo dobre,tylko piekłyśmy z córką 5 min.krócej. Wyszło nam 16 sztuk.

  4. Wiola 6 sierpnia 2018 at 12:23 Reply

    Czy może być słodka śmietana 18% lub 12%?

    • mariola1903 6 sierpnia 2018 at 12:26 Reply

      Może być jogurt lub mleko

  5. Ola 14 lipca 2018 at 22:03 Reply

    Witam, szklanka to 250ml?

    • mariola1903 14 lipca 2018 at 22:05 Reply

      Tak 350 pozdrawiam

  6. Klaudia 25 marca 2018 at 10:36 Reply

    Wyszły cudowne, idealne 🙂 Zrobilam z malinką i plasterkiem banana. Nastepnym razem malina z białą czekoladą i banan z ciemną 🙂

  7. Aga 25 marca 2018 at 09:41 Reply

    A u mnie pyszne ale nie chcą odkleić się od papilotek ?

  8. dorota 28 lutego 2018 at 14:08 Reply

    Zrobiłam, jak dla mnie ( zrobiłam wersję pół na pół jogurt i mleko) ciasto wyszło troszkę za gęste, dodałam mleka. Wyszły bardzo dobre. U siebie dodałam do środka marmoladę różaną. Córce i mężowi smakowały:)

  9. ewelina 30 listopada 2017 at 15:06 Reply

    nie napisalas w ilu stopniach piec

    • ewelina 30 listopada 2017 at 15:15 Reply

      juz widze, 180

      • mariola1903 30 listopada 2017 at 15:21 Reply

        Super pozdrawiam 🙂

  10. Momospende 25 października 2017 at 17:07 Reply

    To że zamienisz zwykły olej kokosowy nic nie da. Nieafinowany i tak po pieczeniu ma zero wartości, a nierafinowany nie ma ich od samego początkum . Zamiana cukru na trzcinowy nie daje zupełnie nic. Przetworzone cukry proste tu i tu, czysty marketing. Jeśli chcecie jeść zdrowo, jedzcie zdrowo, jak macie ochotę na niezdrową przekąskę to nie ma żadnych przeszkód. Ale nie ma potrzeby udawać, że to jest zdrowe 🙂
    Pozdrawiam

    • mariola1903 25 października 2017 at 17:22 Reply

      Witam
      I to że dodaje płatki owsiane zamiast mąki to też źle płatki pewnie są też niezdrowe. Proponuje przestać jeść żeby było zdrowo:-) Pozdrawiam

    • Mila 9 stycznia 2019 at 19:59 Reply

      To prawda. Witaminy w wysokich temperaturach po prostu się rozkładają, a cukier trzcinowy naprawdę jest identyczny jak ten zwykły. To tak jak w robieniu pizzy: wszystkie przepisy radzą do ciasta dodać oliwę, podczas gdy zwykły rzepakowy zadziała tak samo; po prostu Włosi żyjący w ciepłym klimacie mają oliwę jako zwykły olej. Opłaca się ją jeść tylko na surowo i wtedy rzeczywiście zachowa swoje cenne składniki.

  11. Patka 25 września 2017 at 15:17 Reply

    Dziękuję świetny, prosty, szybki przepis… Za każdym razem wychodzą 🙂 dzieci je uwielbiają… Mniam

    • mariola1903 28 września 2017 at 17:57 Reply

      Ja swoje najbardziej lubię z dodatkiem jogurty, który nadaje im wilgotną konsystencję. Pozdrawiam

  12. Patka 22 września 2017 at 16:49 Reply

    Witam, a co z cukrem kiedy dodać ??

    • mariola1903 22 września 2017 at 16:54 Reply

      Dodać do suchych składników

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize