Mleczna Kanapka

DSC_4678-5

Ciasto dla fanów słynnej  Kinder Mlecznej Kanapki. Kakaowy wilgotny biszkopt, przełożony białym kremem z dodatkiem mleka w proszku a wszystko polane gorzką czekoladą. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, bardzo słodkie i szczególnie uwielbiane przez dzieci. Moich kubków smakowych nie zachwyciło. Moja rada to wypróbować przepis osobiście i się przekonać.

Ciasto przechowywać w lodówce. Wyjąć na 2 godziny przed podaniem aby zmiękło i masa nabrała kremowej konsystencji.

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru*
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao (ok.90g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka

Składniki na krem:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła (
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka w proszku

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50ml śmietany kremówki

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, po jednym żółtku, sok z cytryny. Następnie wlać olej i mleko krótko miksując.  Mąkę przesianą z kakao wmieszać stopniowo do masy ( ja to robię to  na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczeniaformy( dno i boki). Piec ok.25 min w 170ºC. 

 

Mleko (w płynie) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć na puszystą masę. Powoli wlewać mleko z cukrem, ciągle ucierając. Następnie stopniowo dodawać mleko w proszku.

Gotowym  kremem przełożyć przekrojony na dwa blaty biszkopt.

do garnuszka wlać śmietankę i pokruszoną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu ciagle mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady.

Gotową polewą udekorować ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce.

*Szklanka o pojemności 250 ml

DSC_4683

 

DSC_4688

Inspiracja:  Tutaj.

Tagi: , , , , ,

komentarzy 10

  1. magda 16 marca 2016 at 10:21 Reply

    Na jakiej mniej więcej wielkości formę przewidziana jest porcja tego ciasta?

    • mariola1903 16 marca 2016 at 11:53 Reply

      Prostokątna 22 cm x 33 cm pozdrawiam

  2. Pola 12 kwietnia 2015 at 11:50 Reply

    Czy można zastąpić czymś mleko w proszku? Jest dość trudno dostępne 😉

    • mariola1903 14 kwietnia 2015 at 19:25 Reply

      Niestety nie w tym przepisie.Pozdrawiam

  3. bety 3 grudnia 2014 at 16:45 Reply

    Ciasto przepyszne

  4. domowacukierniaewy.blox.pl 1 grudnia 2014 at 23:32 Reply

    Obłędnie wygląda, jadłam to ciasto, więc wiem, ze i smakuje rewelacyjnie! 🙂

    • mariola1903 3 grudnia 2014 at 16:45 Reply

      Dziękuje

  5. Konczi i Szpileczka 28 listopada 2014 at 19:54 Reply

    To cos dla mnie!! Super!

  6. Mariola 28 listopada 2014 at 17:48 Reply

    Pyszności! Robię podobny, tylko o nazwie milky way. Piękna kulinarna fotografia- bardzo apetyczna:)

    • mariola1903 1 grudnia 2014 at 23:35 Reply

      Dziękuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize