Ciasto dla fanów słynnej Kinder Mlecznej Kanapki. Kakaowy wilgotny biszkopt, przełożony białym kremem z dodatkiem mleka w proszku a wszystko polane gorzką czekoladą. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, bardzo słodkie i szczególnie uwielbiane przez dzieci. Moich kubków smakowych nie zachwyciło. Moja rada to wypróbować przepis osobiście i się przekonać.
Ciasto przechowywać w lodówce. Wyjąć na 2 godziny przed podaniem aby zmiękło i masa nabrała kremowej konsystencji.
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru*
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao (ok.90g)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
Składniki na krem:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła (
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka w proszku
Składniki na polewę czekoladową:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50ml śmietany kremówki
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, po jednym żółtku, sok z cytryny. Następnie wlać olej i mleko krótko miksując. Mąkę przesianą z kakao wmieszać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczeniaformy( dno i boki). Piec ok.25 min w 170ºC.
Mleko (w płynie) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę. Powoli wlewać mleko z cukrem, ciągle ucierając. Następnie stopniowo dodawać mleko w proszku.
Gotowym kremem przełożyć przekrojony na dwa blaty biszkopt.
do garnuszka wlać śmietankę i pokruszoną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu ciagle mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady.
Gotową polewą udekorować ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce.
*Szklanka o pojemności 250 ml
Inspiracja: Tutaj.
Tagi: cukier, jajka, kakao, mąka pszenna, masło, mleko w proszku
Na jakiej mniej więcej wielkości formę przewidziana jest porcja tego ciasta?
Prostokątna 22 cm x 33 cm pozdrawiam
Czy można zastąpić czymś mleko w proszku? Jest dość trudno dostępne 😉
Niestety nie w tym przepisie.Pozdrawiam
Ciasto przepyszne
Obłędnie wygląda, jadłam to ciasto, więc wiem, ze i smakuje rewelacyjnie! 🙂
Dziękuje
To cos dla mnie!! Super!
Pyszności! Robię podobny, tylko o nazwie milky way. Piękna kulinarna fotografia- bardzo apetyczna:)
Dziękuje 🙂