Ciasto znane pod nazwą Stefanka, ciasto czeskie czy grysikowiec Klasyczny miodownik przełożony powidłami i kremem z kaszy mannej, która jest do niezastąpiona w przypadku tego wypieku. Ciasto najlepsze po 2-3 dniach gdy wszystkie smaki się połączą a blaty zmiękną. Polecam
Rozmiary formy do pieczenia :
jeżeli chcemy zrobić z :
5 blatów: tortownica 23 cm ( tak jak na zdjęciu powyżej)
4 blatów : kwadratowa forma 24cmx24cm
3 blaty: forma 22cm x32cm
Składniki na ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 duże jajka
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 700ml mleka
- 8 pełnych łyżek kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 200g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
- powidła śliwkowe
Składniki na polewę
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 6 łyżek białego cukru kryształu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków
- orzechy włoskie do posypania wierzchu ciasta
ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą, sodą. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać z mąką, aż powstaną grudki. Następnie dodać jajka, miód i szybko zagnieść ciasto, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki). Ciasto podzielić na kawałki, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Przygotować tortownicę lub formę ( w moim przypadku tortownica 23 cm) – wyłożyć ją papierem do pieczenia i mocno zarysować brzegi dna. Wyjąc papier, ułożyć na nim jeden kawałek schłodzonego ciasta, posypać lekko mąką i rozwałkować na kształt dna blachy. Przełożyć wraz z papierem do formy, wyrównać i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote) miękkie po wyciągnięciu po kilku minutach twardnieje.
Po upieczeniu wyjąć i schłodzić na kratce. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami( u mnie było ich w sumie 5 )
krem
Do garnka wlać mleko, gdy mleko się zagotuje wsypać kaszę manną i cukier. Mieszać energicznie cały czas ok 6-8 min aż masa wyraźnie zgęstnieje ( jak na budyń). Odstawić i wystudzić
Masło utrzeć na gładką masę nie przerywając ucierania dodawać stopniową łyżką kaszę manną. Miksować do momentu połączenia się składników i powstania jednolitej kremowej masy.
Na dno tortownicy( formy) wyłożyć pierwszy blat, posmarować powidłami i wyłożyć krem (w tym przypadku 1/4 masy) rozsmarować, przykryć drugim blatem, powidłami i kremem, czynności powtórzyć tak do końca .
polewa:
W rondelku podgrzać masło ze śmietaną i dodać resztę składników. Gotować całość na małym ogniu, około 10 minut, aż masa będzie gęsta i jednolita.
Gorącą polewą posmarować wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.
Tagi: czekolada gorzka, kasza manna, kwaśna śmietana, masło, miód, mleko, powidła śliwkowe
Bardzo eleganckie ciasto 🙂 Znam je i lubię 🙂
Bardzo lubię to ciasto! 🙂
Ja wprost uwielbiam
Takie wysokie i eleganckie, wygląda naprawdę wspaniale 🙂
Dziękuję
aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam miodownika.
Wygląda pięknie!
No wstyd:-)))
Mniam lubię to ciasto