Miodownik (Stefanka)

DSC_5073-2-5

 

Ciasto znane pod nazwą Stefanka, ciasto czeskie czy grysikowiec  Klasyczny miodownik przełożony powidłami i  kremem z kaszy mannej, która jest do niezastąpiona w przypadku tego wypieku. Ciasto najlepsze po 2-3 dniach gdy wszystkie smaki się połączą a blaty zmiękną. Polecam

Rozmiary formy do pieczenia :

jeżeli chcemy zrobić z :

5 blatów: tortownica 23 cm ( tak jak na zdjęciu powyżej)

4 blatów : kwadratowa forma 24cmx24cm

3 blaty: forma 22cm x32cm

 

Składniki na ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 700ml mleka
  • 8 pełnych łyżek kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 200g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
  • powidła śliwkowe

Składniki na polewę

  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek białego cukru kryształu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków
  • orzechy włoskie do posypania wierzchu ciasta

ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem, solą, sodą. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać z mąką, aż powstaną grudki. Następnie dodać jajka, miód i szybko zagnieść ciasto, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki). Ciasto podzielić  na kawałki, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Przygotować tortownicę lub formę ( w moim przypadku tortownica  23 cm)  – wyłożyć ją papierem do pieczenia i mocno zarysować  brzegi dna. Wyjąc papier, ułożyć na nim jeden kawałek schłodzonego ciasta, posypać  lekko mąką i rozwałkować na kształt dna blachy. Przełożyć wraz z papierem do formy, wyrównać i piec  w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote) miękkie po wyciągnięciu po kilku minutach twardnieje.

Po upieczeniu wyjąć i schłodzić na kratce. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami( u mnie było ich w sumie 5 )

krem 

Do garnka wlać mleko, gdy mleko się zagotuje wsypać kaszę manną i cukier. Mieszać energicznie cały czas ok 6-8 min aż masa wyraźnie zgęstnieje ( jak na budyń). Odstawić i wystudzić

Masło utrzeć na gładką masę nie przerywając ucierania dodawać stopniową łyżką kaszę manną. Miksować do momentu połączenia się składników i powstania jednolitej kremowej masy.

Na dno  tortownicy( formy) wyłożyć pierwszy blat, posmarować powidłami i wyłożyć krem (w tym przypadku 1/4 masy) rozsmarować, przykryć drugim blatem, powidłami i kremem, czynności powtórzyć tak do końca .

polewa: 

W rondelku podgrzać masło ze śmietaną i dodać resztę składników. Gotować całość na małym ogniu, około 10 minut, aż masa będzie gęsta i jednolita.

Gorącą polewą posmarować wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

DSC_5081-2-3

Tagi: , , , , , ,

komentarzy 8

  1. domowacukierniaewy.blox.pl 13 stycznia 2015 at 19:14 Reply

    Bardzo eleganckie ciasto 🙂 Znam je i lubię 🙂

  2. judik 11 stycznia 2015 at 14:42 Reply

    Bardzo lubię to ciasto! 🙂

    • mariola1903 12 stycznia 2015 at 21:38 Reply

      Ja wprost uwielbiam

  3. gin 10 stycznia 2015 at 21:43 Reply

    Takie wysokie i eleganckie, wygląda naprawdę wspaniale 🙂

    • mariola1903 12 stycznia 2015 at 21:39 Reply

      Dziękuję

  4. karmel-itka 10 stycznia 2015 at 09:29 Reply

    aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam miodownika.
    Wygląda pięknie!

    • mariola1903 12 stycznia 2015 at 21:39 Reply

      No wstyd:-)))

  5. Konczi i Szpileczka 9 stycznia 2015 at 16:09 Reply

    Mniam lubię to ciasto

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize