Mini Babki Cytrynowe

DSC_2840

Ostatnio kupiłam foremki silikonowe z myślą o Świętach Wielkanocnych. Pomyślałam, że zrobię mini babeczki, pięknie będą się prezentować w koszyczku jak i na wielkanocnym stole. Przepis postanowiłam przetestować wcześniej aby się  nim z Wami podzielić. Babeczki są bardzo puszyste, wilgotne z dominującą nutą cytrusów. Jeżeli nie jesteście w posiadaniu takich foremek możecie babeczki przygotować w papilotkach na muffinki lub w dużej formie o pojemności powyżej 1,5 l  (piec około 55-65 min) . Polecam przepyszne:-)

Składniki na babeczki:

  • 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 1 szklanka cukru (babeczki są słodkie jeżeli nie przepadamy za bardzo słodkimi proponuje zmniejszyć ilość cukru)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z 1,5 cytryny
  • 2 łyżki stołowe świeżego soku z cytryny
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Składniki na polewę lukrową:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny

Rozmiary formy do pieczenia: 12 małych foremki silikonowych na babeczki

Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.

W misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo (ważne) po jednym jajku,  ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny i sok . Następnie dodać partiami kwaśną śmietanę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniową wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem sodą i solą. Miksować do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do foremek(ja użyłam silikonowych) do 3/4 wysokości. Jeżeli nie używacie silikonowych foremek a zwykłych wcześniej należy je posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piec w piekarniki rozgrzanym do165C  przez 15-20min  do tzw. suchego patyczka( patyczek włożony w środek ciasta wyjmiemy suchy). Wystudzić.

Do miski wsypać szklankę cukru pudru mieszając dodawać stopniowo sok z cytryny (aby uniknąć zbyt rzadkiej konsystencji lukru).

* Szklanka o pojemności 250ml 

DSC_2843

 

Źródło inspiracji: www.babble.com

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Tagi: , , , , , ,

komentarzy 12

  1. Justyna 19 kwietnia 2019 at 14:15 Reply

    Jeszcze nigdy nie wyszly mi takie delikatne babeczki. Zazwyczaj suche i zbite a te…..rozplywaja sie w ustach. Serdecznie polecam sprobowac przepisu. Ja napewno bede wykorzystywala jeszcze ?

  2. Anna 17 marca 2019 at 19:46 Reply

    Robiłam. Kupiłam takie piękne foremki na allegro i wypróbowałam przepis. Wyszły idealne. Wilgotne i na prawdę przepyszne. Polecam

    • mariola1903 26 marca 2019 at 18:09 Reply

      Cieszę się bardzo pozdrawiam

    • mariola1903 13 kwietnia 2019 at 20:14 Reply

      Cieszę się pozdrawiam

  3. Justyna 5 kwietnia 2017 at 16:50 Reply

    Jaki ekstrakt z wanilii?

    • mariola1903 5 kwietnia 2017 at 17:02 Reply

      Ekstrakt to wyciąg z wanilii, który oddaje całą kwintesencję jej zapachu i smaku. Dodaje się go do ciast, muffinek, ciasteczek, lodów i wielu innych deserów. Nie, to nie jest to samo, co aromat waniliowy.

      • Justyna 5 kwietnia 2017 at 17:45 Reply

        Raczej chodziło mi o konkretną firmę aniżeli o wyjaśnienie, bo czytać potrafię.

      • mariola1903 5 kwietnia 2017 at 17:53 Reply

        Ekstrakt Waniliowy Magadascar Bourbon Producent Nielsen-Massey Pozdrawiam

  4. kasia12 30 kwietnia 2014 at 08:35 Reply

    Wyszły przepyszne smakowały całej rodzince. Pozdrawiam

  5. domowacukierniaewy.blox.pl 19 kwietnia 2014 at 22:25 Reply

    Prześliczne babeczki 🙂 uwielbiam cytrynowe wypieki. Pozdrawiam i życzę zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych! 🙂

  6. ola 16 kwietnia 2014 at 15:20 Reply

    Wyglądają bajecznie:-)

  7. pieczarka mysia 16 kwietnia 2014 at 07:02 Reply

    ale cudne te babeczki 🙂 porywam jedna do swojego koszyka 🙂

Skomentuj mariola1903 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize