Ostatnio kupiłam foremki silikonowe z myślą o Świętach Wielkanocnych. Pomyślałam, że zrobię mini babeczki, pięknie będą się prezentować w koszyczku jak i na wielkanocnym stole. Przepis postanowiłam przetestować wcześniej aby się nim z Wami podzielić. Babeczki są bardzo puszyste, wilgotne z dominującą nutą cytrusów. Jeżeli nie jesteście w posiadaniu takich foremek możecie babeczki przygotować w papilotkach na muffinki lub w dużej formie o pojemności powyżej 1,5 l (piec około 55-65 min) . Polecam przepyszne:-)
Składniki na babeczki:
- 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 115 g masła
- 1 szklanka cukru (babeczki są słodkie jeżeli nie przepadamy za bardzo słodkimi proponuje zmniejszyć ilość cukru)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z 1,5 cytryny
- 2 łyżki stołowe świeżego soku z cytryny
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Składniki na polewę lukrową:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny
Rozmiary formy do pieczenia: 12 małych foremki silikonowych na babeczki
Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
W misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo (ważne) po jednym jajku, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny i sok . Następnie dodać partiami kwaśną śmietanę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniową wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem sodą i solą. Miksować do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do foremek(ja użyłam silikonowych) do 3/4 wysokości. Jeżeli nie używacie silikonowych foremek a zwykłych wcześniej należy je posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piec w piekarniki rozgrzanym do165C przez 15-20min do tzw. suchego patyczka( patyczek włożony w środek ciasta wyjmiemy suchy). Wystudzić.
Do miski wsypać szklankę cukru pudru mieszając dodawać stopniowo sok z cytryny (aby uniknąć zbyt rzadkiej konsystencji lukru).
* Szklanka o pojemności 250ml
Źródło inspiracji: www.babble.com
Tagi: cukier puder, kwaśna śmietana, lukier, mąka pszenna, masło, sok z cytryny, starta skórka z cytryny
Jeszcze nigdy nie wyszly mi takie delikatne babeczki. Zazwyczaj suche i zbite a te…..rozplywaja sie w ustach. Serdecznie polecam sprobowac przepisu. Ja napewno bede wykorzystywala jeszcze ?
Robiłam. Kupiłam takie piękne foremki na allegro i wypróbowałam przepis. Wyszły idealne. Wilgotne i na prawdę przepyszne. Polecam
Cieszę się bardzo pozdrawiam
Cieszę się pozdrawiam
Jaki ekstrakt z wanilii?
Ekstrakt to wyciąg z wanilii, który oddaje całą kwintesencję jej zapachu i smaku. Dodaje się go do ciast, muffinek, ciasteczek, lodów i wielu innych deserów. Nie, to nie jest to samo, co aromat waniliowy.
Raczej chodziło mi o konkretną firmę aniżeli o wyjaśnienie, bo czytać potrafię.
Ekstrakt Waniliowy Magadascar Bourbon Producent Nielsen-Massey Pozdrawiam
Wyszły przepyszne smakowały całej rodzince. Pozdrawiam
Prześliczne babeczki 🙂 uwielbiam cytrynowe wypieki. Pozdrawiam i życzę zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych! 🙂
Wyglądają bajecznie:-)
ale cudne te babeczki 🙂 porywam jedna do swojego koszyka 🙂