Bułeczki z mąki orkiszowej

Maślane bułeczki z mąki orkiszowej

 Bułeczki z mąki orkiszowej

Pyszne i bardzo puszyste bułeczki z mąki orkiszowej. Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Smakują wybornie na słodko lub słono. Zdrowo i smacznie zapraszam do skorzystania z przepisu. Dajcie znać jak Wam wyszły.

Składanki ( 8-10 sztuk):

  • 400 g mąki  tortowej orkiszowej typu 450g  ( ja użyłam 200g zwykłej orkiszowej i 200g pszennej)
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1,5 łyżki stołowej cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2  jajka
  • 1 jajko do posmarowania

Do miski przesiać mąkę. Przygotować zaczyn: do pół szklanki ciepłego mleka ( mleko ma być ciepłe nie gorące) dodać 1,5 łyżki cukru oraz 25 g pokruszonych drożdży, mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Rozczyn przelać  do mąki, a następnie do ciasta dodać roztopione masło. Dodaj 2 jajka i pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ( ja używam miksera z hakiem). Wyrabiać  do uzyskania jednolitej masy. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto włożyć do miski,  przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na około 1/2godziny. Po 30 minutach ciasto ponownie przełożyć na blat, delikatnie rozgnieć i podziel na 8-10 części. Uformowane bułeczki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki rozkłóconym jajem oraz posypać makiem lub sezamem. Tak przygotowane bułeczki piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C st.

Maślane bułeczki z mąki orkiszowej

Inspiracja: Tutaj

Tagi: , , , , , , ,

komentarzy 10

  1. Michal 5 listopada 2018 at 20:28 Reply

    Czy te bułki można zamrozić? Pozdrawiam

    • mariola1903 6 listopada 2018 at 15:27 Reply

      Witam tak można, pozdrawiam

  2. Marta 10 października 2018 at 11:50 Reply

    Czy można zamienić świeże drożdże na instant??

    • mariola1903 10 października 2018 at 11:58 Reply

      Tak pewnie 7g instant (paczka) pozdrawiam

  3. Ela 14 lipca 2018 at 21:21 Reply

    nie mam talentu do pieczenia, ale te bułki wyszły rewelacyjne

    • mariola1903 8 sierpnia 2018 at 16:09 Reply

      cieszę się bardzo pozdrawiam

  4. Hanka 4 lutego 2018 at 01:22 Reply

    Bardzo fajna receptura i wprost genialny smak bułeczek. Całkiem, jak z dawnych, dziecięcych lat.

    • mariola1903 4 lutego 2018 at 10:32 Reply

      Dziękuje są przepyszne

  5. Kosz 27 października 2017 at 14:25 Reply

    Ale cudne 🙂

    • mariola1903 2 listopada 2017 at 13:52 Reply

      dziękuje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize