Bułeczki z mąki orkiszowej
Pyszne i bardzo puszyste bułeczki z mąki orkiszowej. Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Smakują wybornie na słodko lub słono. Zdrowo i smacznie zapraszam do skorzystania z przepisu. Dajcie znać jak Wam wyszły.
Składanki ( 8-10 sztuk):
- 400 g mąki tortowej orkiszowej typu 450g ( ja użyłam 200g zwykłej orkiszowej i 200g pszennej)
- 125 ml ciepłego mleka
- 1,5 łyżki stołowej cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 jajko do posmarowania
Do miski przesiać mąkę. Przygotować zaczyn: do pół szklanki ciepłego mleka ( mleko ma być ciepłe nie gorące) dodać 1,5 łyżki cukru oraz 25 g pokruszonych drożdży, mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Rozczyn przelać do mąki, a następnie do ciasta dodać roztopione masło. Dodaj 2 jajka i pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ( ja używam miksera z hakiem). Wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na około 1/2godziny. Po 30 minutach ciasto ponownie przełożyć na blat, delikatnie rozgnieć i podziel na 8-10 części. Uformowane bułeczki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki rozkłóconym jajem oraz posypać makiem lub sezamem. Tak przygotowane bułeczki piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C st.
Inspiracja: Tutaj
Tagi: Buleczki z maki orkiszowej, drożdże, mak, mąka orkiszowa, mąka pszenna, masło, sezam, zdrowo
Rozumiem że czekamy aż zaczyn wyrośnie tak i dopiero wlewamy do mąki bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam Pani komentarza
Tak ma wyrosnąć zostawić w ciepłym miejscu
Witam, nie czekać aż zaczyn wyrośnie ?
Ok 1.5 -2 godzin musi podwoić swoją objętość
Czy te bułki można zamrozić? Pozdrawiam
Witam tak można, pozdrawiam
Czy można zamienić świeże drożdże na instant??
Tak pewnie 7g instant (paczka) pozdrawiam
nie mam talentu do pieczenia, ale te bułki wyszły rewelacyjne
cieszę się bardzo pozdrawiam
Bardzo fajna receptura i wprost genialny smak bułeczek. Całkiem, jak z dawnych, dziecięcych lat.
Dziękuje są przepyszne
Ale cudne 🙂
dziękuje
Dziś zrobiłam bułeczki i spieszę z komentarzem ,bo są przepyszne 😁😁kruche w środku i chce się je szybko zjeść a najlepiej posmarowane masłem .
ciesze się bardzo pozdrawiam