Danie które u nas gości od bardzo dawna, łatwe, szybkie i bardzo zdrowe. Przepis znaleziony przed laty tutaj, lekko zmodyfikowany. Nie będę zachwalać, musicie przekonać się sami. Smacznego:-)
Składniki :
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 200g świeżych grzybów ( ja użyłam pieczarek)
- 700g passaty pomidorowej
- 2-3 łyżki stołowe świeżych mieszanych ziół ( bazylia, oregano, tymianek)
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz,
- 500g makaronu( świderki)
- ser mozzarella
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną pierś z kurczaka smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa: cukinię, paprykę i grzyby. Smażyć wszystko przez kolejne 2-3 minuty. Passatę pomidorową wymieszać ze świeżymi ziołami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos pomidorowy dodać do kurczaka z warzywami, podgrzać. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie all dente. Odcedzić. Makaron połączyć z sosem lub (makaron-sos-makaron-sos) Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać startym serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez ok 12-15 min w 180*C.
Tagi: cukinia, grzyby, makaron, papryka, pierś z kurczaka, sos pomidorowy
Bardzo ciekawe danie 🙂 Smakowicie wygląda!
Pycha
To prawda- wygląda przesmacznie! Przepis godny sprawdzenia :>
zapraszamy również do nas-> http://www.kulinarnylans.blogspot.com
Wyglada bardzo apetycznie
chętnie przekonam się na własnej skórze o pyszności tego dania 😉