Makaron z chorizo i szpinakiem
Bardzo smaczne danie z hiszpańską paprykową kiełbasą chorizo. Szybkie w przygotowaniu, sam sos można przygotować dzień wcześniej dzięki czemu danie będzie bardziej aromatyczne. Polecam
Składniki:
- 450g Chorizo
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczkę chilli
- 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
- 2 puszki (800g) obranych i pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka brązowego cukru
- 500g makaronu penne
- 100g świeżego młodego szpinaku
- sól morska, pieprz
- tarty parmezan lub grana padano
Chorizo (można obrać) pokroić w półplasterki. Smażyć przez około 2 minuty. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do chorizo i smażyć przez kolejne 5 min od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli i bazylię smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory z puszki, cukier, gotować na małym ogniu przez około 30 min do momentu aż sos zgęstnieje.
Międzyczasie makaron wrzucić na wrzątek i ugotować al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzić.
Do gotowego sosu z chorizo dodać szpinak i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron wymieszać z sosem. Podawać lekko posypując parmezanem.
Tagi: cebula, chorizo, czosnek, makaron, papryczki chili, penne, pomidory, pomidory w puszce
Dodaj komentarz