Makaron chiński z wołowiną i warzywami
Dla wszystkich wielbicieli kuchni azjatyckiej. Zdrowy i pożywny makaron z wołowiną i warzywami. Danie szybkie, smaczne a przy tym oryginalny i wyrazisty smak. Polecam
Składniki: na 4 porcje
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 400g wołowiny na steki
- 2 ząbki czosnku
- 75g brązowych pieczarek ( lub białych)
- 2 duże marchewki pokrojone
- 400g makaronu chow mein
- 150ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego (oyster sauce)
- 2 łyżki sosu sweet chilli
- 2 łyżeczki uprażonych ziaren sezamu
Marchewki obrać ze skórki, umyć i pokroić w cienkie słupki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i pokroić również w plasterki.
W woku (lub na patelni) rozgrzać olej rzepakowy i sezamowy. Wołowinę pokroić na cieniutkie plasterki w poprzek włókiem. Do woka dodać mięso i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć przez ok.3 minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i pieczarki, smażyć przez kolejne 5 minut.
W międzyczasie nastawić wodę na makaron. Wodę lekko posolić. Do gotującej się wody wsypać makaron, gotować około 3-4 minuty lub według instrukcji na opakowaniu. Odstawić i odcedzić,
W miseczce wymieszać sos sojowy z sosem sweet chilli i sosem ostrygowym.
Do przygotowanej wołowiny i warzyw dodać makaron, wlać sosy i rosół drobiowy. Wymieszać , krótko podsmażyć Posypać ziarenkami sezamu. Podawać.
Tagi: chow mein, czosnek, makaron chiński, marchew, olej rzepakowy, olej sezamowy, pieczarki, sezam, sos ostrygowy, sos sojowy, sos sweet chilli, warzywa, wołowina
Dodaj komentarz