Lody waniliowe
Muszę nieskromnie przyznać- najlepsze lody waniliowe jakie jadłam. Ile było zachwytu w rodzinie, w ciągu jednego dnia zjedliśmy 1L lodów:-). Lody można wykonać również bez użycia maszyny do lodów, tak że zapraszam do przetestowania przepisu.
Składniki ( około 1l lodów):
- 1 szklanka mleka*
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 laska z wanilii
- 2 szklanki śmietany kremówki 30-36%
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Miskę (aluminiową lub szklana ) schłodzić w lodówce.
W garnku podgrzać mleko z cukrem i szczyptą soli, dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii i pozostałą skórkę wanilii. Przykryć odstawić na jedną godzinę.
Skórkę wanilii wyciągnąć.
Żółtka rozkłócić trzepaczką. Mleko ponownie podgrzać, wlać 1/3 mleka do żółtek, mieszając cały czas trzepaczką, po wymieszaniu wlewać stopniowo masę żółtkową do garnka i gotować na małym ogniu mieszając szczególnie dno garnka. Gotować do momentu aż krem (krem angielski) lekko zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę (około 8-10 minut). Odstawić.
Z lodówki wyciągnąć miskę, wlać schłodzoną śmietanę kremówkę, dodać krem z żółtek, ekstrakt z wanilii, wymieszać i ostudzić.
Wystudzony krem przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.
Krem angielski przelewamy do maszyny do lodów i postępować według instrukcji.
Lody można wykonać bez użycia maszyny. Krem przelać do pojemnika, włożyć do zamrażalki. Przez pierwsze 3 godziny co 30 minut, mieszać całość łyżką (zapobiega to powstawaniu kryształków w lodach).
* Szklanka o pojemności 250ml
Inspiracja : David Lebovitz „The Perfect Scoop”
Tagi: cukier, ekstrakt z wanilii, krem angielski, laska z wanilii.ziarenka wanilii, mleko, śmietana kremówka, wykorzystanie żółtek, żółtka
Wyglądają obłędnie jutro robię
polecam