Lody waniliowe

Lody waniliowe

Lody waniliowe

Muszę nieskromnie przyznać- najlepsze lody waniliowe jakie jadłam. Ile było zachwytu w rodzinie, w ciągu jednego dnia zjedliśmy 1L lodów:-). Lody można wykonać również bez użycia maszyny do lodów, tak że zapraszam do przetestowania przepisu.

Składniki ( około 1l lodów):

  • 1 szklanka mleka*
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 laska z wanilii
  • 2 szklanki śmietany kremówki 30-36%
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Miskę (aluminiową lub szklana ) schłodzić w lodówce.

W garnku podgrzać mleko z cukrem i szczyptą soli, dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii i pozostałą skórkę wanilii.  Przykryć odstawić na jedną godzinę.

Skórkę wanilii wyciągnąć.

Żółtka rozkłócić trzepaczką. Mleko ponownie podgrzać, wlać 1/3 mleka do żółtek, mieszając cały czas trzepaczką, po wymieszaniu wlewać stopniowo masę żółtkową do garnka i gotować na małym ogniu mieszając szczególnie dno garnka. Gotować do momentu aż krem (krem angielski) lekko zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę (około 8-10 minut). Odstawić.

Z lodówki wyciągnąć miskę, wlać schłodzoną śmietanę kremówkę, dodać krem z żółtek, ekstrakt z wanilii, wymieszać i ostudzić.

Wystudzony krem przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.

Krem angielski przelewamy do maszyny do lodów  i postępować według instrukcji.

Lody można wykonać bez użycia maszyny. Krem przelać do pojemnika, włożyć do zamrażalki. Przez pierwsze 3 godziny co 30 minut, mieszać całość łyżką (zapobiega to powstawaniu kryształków w lodach).

* Szklanka o pojemności 250ml 

Lody waniliowe

Inspiracja : David Lebovitz  „The Perfect Scoop”

Tagi: , , , , , , ,

komentarze 2

  1. Marta 7 lipca 2016 at 21:07 Reply

    Wyglądają obłędnie jutro robię

    • mariola1903 10 sierpnia 2016 at 19:41 Reply

      polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize