Lody karmelowe
Pyszne lody karmelowe gratka dla wielbicieli karmelu. Ja jako fanka słonego karmelu polecam. Kryształki karmelowe dodatkowo wzbogacają smak lodów nadając im lekko słodko- słonego smaku. Polecam bardzo 🙂
Składniki na karmelowe kryształki:
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
Składniki na lody karmelowe:
- 250ml śmietany kremówki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 60g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka soli morskiej
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na patelni rozpuścić cukier ma się w pełni rozpuścić i zbrązowieć. Do rozpuszczonego cukru dodać sól, zamieszać. Gorący karmel wyłożyć na silikonową lub teflonową matę (gdy nie posiadamy użyjmy płaskiego talerza). Wyłożyć masę równomiernie ma powstać tafla. Pozostawić do wystudzenia.
Dużą miskę napełnić do 3/4 wysokości kostkami lodu wlać 1 szklankę zimnej wody. Do dużej miski włożyć mniejszą zanurzając w lodzie. Do małej miski wlać szklankę mleka(250ml) na wierzch położyć sitko.
Śmietanę kremówkę podgrzać (nie gotować) odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do garnka z grubym dnem wsypać cukier. Na średnim ogniu podgrzać cukier do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje. Odstawić z palnika, dodać masło gdy masło się rozpuści wlewać stopniowo śmietankę cały czas mieszając. Następnie dodać resztę mleka ( 1 szklanka) .
Żółtka rozkłócić trzepaczką.Wlać 1/3 mleka karmelowego do żółtek, mieszając cały czas trzepaczką, po wymieszaniu wlewać stopniowo masę żółtkową do garnka i gotować na małym ogniu mieszając szczególnie dno garnka. Gotować nas małym ogniu do momentu aż krem lekko zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę (nie gotować za długo bo mikstura może się zwarzyć)
Całość przetrzeć przez sitko do mleka. Krem odstawić i wystudzić.
Wystudzony krem przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.
Taflę karmelową pokruszyć na małe kryształki.
Krem przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji. Gdy lody Na końcu wsypujemy pokruszone karmelowe kryształki i wszystko mieszamy.
Gotowe lody przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin.
Tagi: cukier, ekstrakt z wanilii, karmel, Lody karmelowe, masło, mleko, śmietanka kremówka, sól, sól morska, tafla karmelowa, żółtka
ależ pyszne muszą być te lody!
Są przepyszne polecam