Lemon Curd
Lemon curd angielski cytrynowy krem używany do różnego rodzajów ciast i deserów. Krem jest bardzo gęsty, kremowy o cierpko maślanym smaku. Uwielbiam lemon curd, bardzo często zajadam tosty posmarowane tym smakołykiem. Najlepszy jednak wyjadany prosto ze słoika :-). Polecam koniecznie, jego przygotowanie to zaledwie 15 minut!!. W najbliższym czasie postaram się przygotować parę deserów z tym oto smakołykiem.
Składniki :
- 75g masła
- 150g cukru
- 3 cytryny
- 2 jajka
- 1 żółtko
Cytryny sparzyć, osuszyć. Skórkę zetrzeć i wycisnąć sok. Do mniejszego garnka dodać cukier, masło, skórkę z cytryn i sok. Wszystko lekko podgrzewać na minimalnym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła i cukru. Do takiej masy wlać masę jajeczna i energicznie mieszać (to zapobiegnie ścięciu się białek), podgrzewać na słabym ogniu od czasu o czasu mieszając do momentu aż krem zgęstnieje (około 10 min). Gotowy krem ma mieć konsystencję kisielu. Krem przecedzić przez sitko, wlać do wyparzonych wcześniej słoików. Schłodzony krem jeszcze nam bardziej zgęstnieje. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Inspiracja: Cake Rachel Allen
Tagi: cukier, cytryna, jajka, krem cytrynowy, masło, sok z cytryny, starta skórka z cytryny, żółtka
Dodaj komentarz