Proste, jednogarnkowe bardzo sycące i smaczne danie. Moja wersja z cukinią , którą uwielbiam. Co do składników podałam je w przybliżeniu. Bo z leczo jak z bigosem każdy dodaje swoje proporcje wedle upodobań. Polecam
Składniki na leczo:
- 2-3 średniej wielkości kiełbasy
- 1 cukinia
- 3 papryki różnego koloru
- kawałek wędzonego boczku (ok 15 dag)
- 2 cebule
- łyżka smalcu lub olej ( ja użyłam oleju)
- ok 8 dużych pomidorów lub 2 puszki pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
- zioła (rozmaryn, majeranek, oregano, bazylia… kto co lubi)
Cebulę obrać i pokroić w pióra. Papryki umyć, wykroić gniazda nasienne, usunąć białe błony, pokroić w paski. Cukinie umyć, pokroić w grubą kostkę. Kiełbasę pokroić w paski. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej (ew.smalec). Podsmażyć cebulę, kiedy się zeszkli dodać boczek, kiełbasę, paprykę słodką i ostrą. Smażyć około 3 minut. Następnie dodać pokrojone w paski papryki. Smażyć chwilę na dość dużym ogniu, ciągle mieszając.
Zmniejszyć ogień dodać pomidory, sól, pieprz, ewentualnie zioła. Na końcu dodać pokrojoną cukinie. Gotować całość na wolnym ogniu około 25min ( jeżeli nie lubimy za bardzo rozgotowanych warzyw gotować krócej) .
Tagi: cebula, cukinia, kiełbasa, papryka, papryka ostra, papryka słodka, pomidory, pomidory z puszki
Przygotowuje identyczne, jest przepyszne
Ukochane leczo 🙂 Dobrze, że mam jeszcze porcję w lodówce bo to zdjęcie podziałało na moje ślinianki 🙂
Twoja wersja leczo prezentuje się bardzo apetycznie 🙂 Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej 🙂
Must do o tej porze roku. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej 🙂