Łazanki

DSC_2511

Łazanki to dla mnie smaki dzieciństwa. Nikt nie robi lepszych łazanków niż moja mama :-). Kiedy oznajmiłam  rodzinie, że jutro będą łazanki z grzybami i kiełbasą moja córa podejrzliwie na mnie spojrzała. Tak moi drodzy nie jest to danie które u nas króluje, odeszło w zapomnienie…..A oto moja recepta na najlepsze łazanki. Makaron tylko domowej roboty, kiełbasa dobrej jakości a wszystko pokrojone w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku według własnych preferencji. Przepis polecam i życzę smacznego 🙂

Składniki na łazanki:  

  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 mała główka kapusty białej
  • 300g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej
  • 250g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • papryka słodka, ostra
  • kminek mielony(opcjonalnie)
  • masło i olej do smażenia
  • ok 500g gotowego makaronu łazanki *(jeżeli nie przygotowujemy makaronu domowego)

 

Składniki na makaron łazanki:

  • 3 szklanki mąki**
  • 4 jajka
  • duża szczypta soli

Kapustę kiszoną wypłukać i pokroić, białą poszatkować. Włożyć obie kapusty do garnka, liście laurowe, ziela angielskie. Kapusty wymieszać, podlać wodą  tak, aby tylko przykrywała kapustę. Gotować do miękkości na małym ogniu.

Gotową kapustę dokładnie  odcedzić z nadmiaru wody.

Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć kiełbasę lekko rumieniąc. Drobno posiekaną cebulę również podsmażyć i dodać do kiełbasy.

Pieczarki umyć, pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na maśle, odparować z nadmiaru wody.  Wymieszać z kiełbasą i cebulą

Makaron:

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wbić do środka  jajka. Mąkę zamieszać widelcem i połączyć z jajkami. Następnie ręcznie zagnieść ciasto. Ciasto na początku jest twarde jednak im dłużej wyrabiamy robi się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawinąć w folie i odstawić min na 15 min. aby odpoczęło.

Ciasto na makaron podzielić na mniejsze kawałki i podsypując delikatnie mąka wałkować na cienkie fragmenty ( ja lubię makaron na łazanki trochę grubszy). Rozwałkowany makaron pokroić  w kwadraty i odstawić na ściereczkę.

W garnku zagotować wodę, dodać trochę soli, makaron wrzucić do gotującej się wody. Gotować do momentu aż wypłynie na powierzchnie wody.Odcedzić( nie przelewać zimną wodą). Ugotowany makaron połączyć z kapustą, kiełbasą, pieczarkami i cebulą.

Doprawić do smaku solą pieprzem, kminkiem, papryką słodką.

* Proponuje zrobić jednak makaron domowy. Łazanki wychodzą wtedy naprawdę pyszne. 

* Szklana o pojemności 250ml 

DSC_2515

Tagi: , , , , , ,

komentarzy 5

  1. mariola1903 13 marca 2014 at 21:11 Reply

    Ewa może pochwalisz się przepisem taty na blogu 🙂

  2. domowacukierniaewy.blox.pl 13 marca 2014 at 19:42 Reply

    Też je bardzo lubię 🙂 Mój tato robi bardzo dobre 🙂

  3. Anna 12 marca 2014 at 19:20 Reply

    Rzeczywiście smaki z dziecinstwa, nie jadłam już od lat…

  4. mariola1903 12 marca 2014 at 16:03 Reply

    Tak z pieczarkami też można dla bardziej tradycyjnych polecam suszone grzyby 🙂

  5. favcook 12 marca 2014 at 15:27 Reply

    łazanki z pieczarkami? Jeszcze nie próbowałam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize