Łatwe ciasto z rabarbarem
Kolejne ciasto z serii łatwe i szybkie. To ciasto najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami takimi rabarbar i wiśnie. Możecie do niego dodać również pokrojone w kostkę jabłka, brzoskwinie, jagody. Polecam.
Rozmiary formy do pieczenia: kwadratowa 25×25 cm lub 20×30 cm
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku o pieczenia
- najlepsze są kwaśne owoce :rabarbar, wiśnie dobrze smakuje z brzoskwiniami, jabłkami i truskawkami.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło z cukrem i wodą (nie gotować) . Odstawić i wystudzić. Do przestudzonego masła wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka i wszystkie składniki zmiksować.
Ciasto wyłożyć na przygotowaną formę do pieczenia. Na wierzchu ciasta poukładać kawałki owoców. Piec w 180 przez ok 50 min. Wyjąć i wystudzić.
Źródło inspiracji : Wielkie Żarcie
Tagi: brzoskwinie, jabłka, masło, owoce sezonowe, rabarbar, truskawki, uu, wiśnie
Dodaj komentarz